Primeur: Rotonde N737 bij Deurningen aangelegd zonder toepassing cement

De N737 Deurningen – Enschede is de eerste provinciale weg in Europa die wordt voorzien van een rotonde waarbij het cement volledig wordt vervangen door geopolymeer. De provincie Overijssel, wegenbouwer Reef Infra en betonproducent Rokramix hebben de Europese primeur.

Bij de nieuwe rotonde van geopolymeer die komt ter hoogte van de afslag Oude Vliegveldweg is het cement voor honderd procent vervangen door minerale reststoffen. 

Duurzame rotonde
De provincie Overijssel, Reef Infra en Rokramix hebben in het project de handen ineen geslagen om te onderzoeken of een duurzame rotonde haalbaar is. Op het eerste gezicht lijkt deze rotonde niet anders dan een betonrotonde. Toch is het proces, de verwerking en het product innovatief en niet eerder vertoond in Europa. 


Bij de productie van cement komt relatief veel C02 vrij. Door niet te kiezen voor cement is gekozen voor een duurzame oplossing. Minder scheurvorming, een hoge mate van zuurbestendigheid en een goede hechting van de wapening zijn bijkomende voordelen.

Mogelijk zal het project meer inzicht geven in duurzame toepassingen van beton in de uitvoering van betonwegenverharding, woningbouw en tunnels.

Testen op proefvak
Een aantal weken geleden is er een proefvak aangelegd. Aan de hand van dit proefvak zijn testen uitgevoerd ten behoeve van de technische haalbaarheid en verwerkbaarheid. Uiteindelijk is besloten de toepassing van geopolymeer uit te voeren op de rotonde van de N737. Begin december wordt de rotonde geopend en aangesloten op de N737.

De weggebruikers ondervinden geen hinder, de rotonde wordt naast de huidige route gebouwd.

Meer over dit onderwerp:
rotonde N737 Regio Enschede Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: