nieuws

OM eist 7 jaar cel tegen verdachte gewelddadige overval op Zwolse bloemenhandelaar

Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geëist tegen een 38-jarige Engelsman. De man wordt verdacht van een gewelddadige overval op een Zwolse bloemenhandelaar in 2003.
Er is DNA van de verdachte gevonden op tape waarmee de verdachte was vastgebonden. Dat zei de officier van jusitie vandaag tijdens de strafzaak in Zwolle. 
Door een match in 2016 bij een Engelse DNA-databank is de Engelsman alsnog aan de de overval in Zwolle gelinkt. 

Rol tape

Het DNA zit na ruim 5 meter op de rol tape en op stukjes van latex handschoenen die aan de tape kleefden. Het OM maakt hieruit op dat degene van wie het DNA is niet alleen de rol vasthield, maar ook afrolde.
De verdachte verklaarde de rol tape meermaals te hebben gebruikt en dat anderen zijn tape en latex handschoenen hebben meegenomen.

Overval

De 79-jarige bloemenhandelaar werd in de nacht van 9 op 10 juli 2003 in zijn woning in Zwolle aan de Biltweg overvallen. Hij werd in hals en hoofd gestoken maar zijn geschreeuw schrok de twee overvallers af die niets buitmaakten.
De man overleefde de overval, maar werd nooit meer de oude. Hij overleed in 2016.

Briefje

In de zaak speelt een anoniem briefje een belangrijke rol. Hierin tipte een onbekend iemand de Engelsman als dader voor een overval later dat jaar in Zwolle. De politie heeft dit briefje al ruim dertien jaar in bezit, maar kon er niets mee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.