nieuws

Minister Dekker: 'Pegida wordt steeds radicaler'

Het kabinet maakt zich zorgen over Pegida, de extreemrechtse groep die protesteerde tegen de bouw van een moskee in Enschede.
De groepering lijkt "steeds kleiner maar wel radicaler te worden", zei minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming op vragen van de PvdA in de Tweede Kamer.
Kamerlid Attje Kuiken wil van de minister weten of er stappen ondernomen kunnen worden tegen 'dat tuig van Pegida'. "Ze doen voortdurend dingen die ingaan tegen democratisch genomen besluiten. Het kan toch niet zo zijn dat Pegida steeds opener en onbeschaamder zijn gang kan gaan? Ik wil daar actie op. Geen mooie woorden, maar daden."

Verhoogde alertheid

Bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is "verhoogde alertheid als het gaat om bewegingen van dit soort groepen", aldus Dekker.
Hij veroordeelde de actie van Pegida en noemde ze "walgelijk" en "misselijkmakend". Op een filmpje dat de organisatie op Twitter en Facebook plaatste, is te zien dat iemand in een donker gewaad op het toekomstige bouwterrein een houten kruis besmeurt, naar verluidt met varkensbloed.

'We zitten erbovenop'
Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of er een strafbaar feit is gepleegd. De zaak wordt door het OM "heel serieus" genomen, verklaarde Dekker. "We zitten erbovenop bestuurlijk."
Ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hebben contact gehad met de burgemeester van Enschede.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.