nieuws

Directeur Zwolse theaters: “Volgend jaar geen Zwarte Piet meer in mijn theaters”

Geen zwarte pieten meer in Zwolse theaters
Geen zwarte pieten meer in Zwolse theaters
Zwarte Pieten zijn volgend jaar niet meer welkom in Theater de Spiegel en Schouwburg Odeon. Dat zegt Hilko Folkeringa, directeur van de Zwolse theaters. Aanleiding is de protestactie van Artez-studenten tegen het uiterlijk van de Pieten in De Mega Sint Show.Â
Volgens de studenten is Zwarte Piet een ‘stereotyperende en racistische karikatuur van een tot slaaf gemaakte mens’ en past daarom niet in Zwolse theaters. De actievoerders, die zich verenigen in de actiegroep ‘Theater voor Iedereen', stellen dat Zwolse theaters zich opstelt als theater voor ‘de witte meerderheid’ als het uiterlijk van piet niet wordt aangepast in De Mega Sint Show.

Dit jaar nog zwart

Folkeringa, sinds 1 oktober directeur van de Zwolse theaters, zegt sinds twee weken op de hoogte te zijn van de commotie rondom de uitvoering in zijn theaters en wil de voorstelling volgend jaar dus ook niet in deze vorm plaats laten vinden.  
Ondanks de begripvolle houding van de directeur wordt de productie dit jaar nog met Zwarte Pieten opgevoerd. “Ik ben met de producent van de voorstelling in gesprek gegaan en heb voorgesteld het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen in bijvoorbeeld een Roetveegpiet. De producent ging hier niet mee akkoord”.
Folkeringa vindt het te ver gaan om de voorstelling twee weken van te voren te cancelen.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.