Nieuwe Goorse pelletinstallatie uniek in Europa

Op het terrein van Bruins&Kwast in Goor komt een nieuwe bedrijf die houtblokjes voor pelletkachels kan maken van snoeihout dat uit de regio kan worden aangevoerd.Â

Het nieuwe Streekpellets is een samenwerking tussen groenverwerker Bruins&Kwast, het Groningse Yilkens en het energiefonds Overijssel. De nieuwe onderneming is daarmee uniek in Europa omdat er een nieuwe installatie komt die speciaal is ontwikkeld om houtsoorten te verwerken die uit de directe omgeving komen en zo extra bijdragen aan duurzaamheid.

Lokale aanvoer

Het nieuwe bedrijf komt op het terrein van Bruins&Kwast naast Eternit in het Goorse havengebied. De nieuwe houtverwerkingsinstallatie, gaat zo'n anderhalf miljoen euro kosten. "Daarmee kunnen we nu ook pellets van snoeihout maken" zegt directeur Henk Kwast. "Speciaal hout voor pelletkachels moest eerst worden aangevoerd vanuit andere, vaak Oost Europese, landen. Straks kan er zelfs lokaal worden aangevoerd."

Ook in Salland

Het is de bedoeling dat Streekpellets in de toekomst ook in andere regio's dergelijke installaties gaat neerzetten. "We beginnen in Twente en richten daarna de blik op Salland" aldus Kwast. Streekpellets moet in maart van het volgende jaar operationeel zijn.  

Deel dit artikel: