nieuws

De toekomst van de binnenstad Almelo: klein en speciaal

Enschede heeft de grote winkelketens en veel bezoekers. Almelo moet zich daarom meer richten op de kleine speciaalzaken.
Daarom hebben bewoners en ondernemers de Stichting Start Je Winkel in Almelo opgezet. Wiebe Blaauw is één van de oprichters: "Wij willen kleine speciaalzaken naar Almelo halen, omdat die meer sfeer in de stad brengen. En omdat er mensen zat zijn met leuke ideeën, willen wij - samen met financier Qredits - graag helpen."

Leeg, leger, leegst

Dat doet de stichting door te helpen een ondernemersplan te maken, de financiering rond te krijgen en een pand te huren. En er staat nogal wat leeg in het centrum van Almelo.
Vooral het noordelijke deel van de Grotestraat is verlaten. De meeste winkels zijn opgedoekt of verhuisd. Jan-Maarten van Baaren is juist net begonnen: "Wij hebben een brillen en gehoorapparaten speciaalzaak. De inrichting is modern en we willen het anders doen dat de grote ketens. Bijvoorbeeld door bezoekers een eigengemaakte muffin aan te bieden. Die maken we voordat we open gaan."

Reuring

De winkel van Van Baaren is een goed voorbeeld hoe Almelo ingevuld moet worden. Dat geldt ook voor Hap, een zaak met delicatessen waar ook geluncht kan worden. En ondanks dat Almelo weinig bezoekers trekt, doet Hap het goed volgens eigenaresse Monique Burgers: "We zitten nu anderhalf jaar aan Het Kolkje, een prachtige plek. En we zitten dan wel op een ietwat afgelegen plek net buiten het centrum, de klanten weten ons goed te vinden. Alles gaat zoals we gehoopt hadden."
Ook makelaar Paul Aretz is ervan overtuigd dat door dit soort kleine zaken, Almelo weer gaat groeien en bloeien: "Die speciaalzaken zorgen voor reuring in de stad, die zorgen voor aantrekkingskracht en die zorgen voor een loop in de stad. En wij zijn er heilig van overtuigd dat je door die speciaalzaken een eigen identiteit krijgt als stad."

Puzzel

En dat moet ook, want steden die op elkaar lijken is niet goed. Blaauw: "Je moet een ander DNA hebben dan bijvoorbeeld Enschede, want aders verlies je."
Maar volgens Blaauw is dit niet het enige waarom Almelo de komende jaren weer een opgaande lijn gaat pakken: "Je moet het eigenlijk zien als een puzzel die in elkaar valt en die bestaat uit 5 stukken. Het eerste is de bouw in de binnenstad van nieuwe appartementen, winkels en een parkeerdek. Dat gebeurt. Daarnaast wordt het water teruggehaald de stad in. Prachtig. Verder is er vanuit de bevolking een bomenplan voor meer groen in de stad, in de toekomst mogen auto's het noordelijke deel weer in en dat samen met de speciaalzaken maakt de puzzel compleet!"
Heel veel plannen die allemaal lijken samen te komen. Burgemeester Arjen Gerritsen is blij dat de bouwplannen van de gemeente ervoor zorgen dat ondernemers en bewoners met ideeën komen: "Wij als gemeente zijn trots. En ik denk dat op deze manier dat bruisende hart wat Almelo eerder had weer terug gaat komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.