nieuws

Onderzoek econoom wijst uit: 'Haringtest AD is onbetrouwbaar'

'Haringtest AD is onbetrouwbaar', zegt econoom
'Haringtest AD is onbetrouwbaar', zegt econoom
De haringtest van het Algemeen Dagblad is onbetrouwbaar. Dat concludeert econoom Ben Vollaard van de Universiteit Tilburg na uitgebreid onderzoek. Bij vishandel Je Maatje in Enschede kijken ze daar niet van op. "Dat wisten we al lang."
Je Maatje scoorde dit jaar een 3,5 in de haringtest. "We hebben nooit iets op die test uitgedaan. Ook niet als we een goede score hadden. Het is algemeen bekend dat het doorgestoken kaart is. Maar gelukkig zijn onze klanten eerder boos op het AD dan dat ze bij ons wegblijven", reageert Ronald Bartelds van Je Maatje nuchter.

Zakelijke belangen

Volgens de econoom heeft een panellid van de haringtest zakelijke belangen bij groothandel Atlantic. Volgens hem scoren haringboeren die bij deze leverancier zijn aangesloten veel hoger in de test, zo zegt Vollaard tegen EenVandaag.
"Het gaat gemiddeld om 3,6 punt extra op een schaal van 10. Vishandels met deze leverancier zijn dan ook zwaar oververtegenwoordigd in de top 10 van de AD haringtest van 2016 en 2017", heeft hij onderzocht.

Onwaarschijnlijk

Volgens Vollaard is het onwaarschijnlijk dat vishandels met haring van Atlantic simpelweg betere haring serveren. "Het verschil in score wordt niet verklaard door het gewicht, het vetpercentage en de microbiologische gesteldheid van de haring - de objectief meetbare onderdelen."
Ronald Bartelds van Je Maatje wil er verder geen woorden aan vuil maken. "Ik heb er geen mindere omzet door gehad. En ik doe gewoon niks uit op die hele test."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.