nieuws

Nijverdaller raakt rijbewijs kwijt na dodelijke aanrijding met scholier uit Rijssen

Nijverdaller raakt rijbewijs kwijt na dodelijke aanrijding met scholier uit Rijssen
Nijverdaller raakt rijbewijs kwijt na dodelijke aanrijding met scholier uit Rijssen
Een 47-jarige man uit Nijverdal is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur voor het doodrijden van een 19-jarige scholier uit Rijssen. Daarnaast raakt de man zijn rijbewijs voor één jaar kwijt en krijgt hij nog één jaar voorwaardelijke rijontzegging.
Het ongeval gebeurde rond etenstijd op 18 januari van dit jaar in een flauwe bocht in het buitengebied tussen Rijssen en Nijverdal. Dat is op nog geen kilometer van de ouderlijke woning van de scholier waar de familie van het slachtoffer al klaar zat met het avondeten.

Onaanvaardbaar risico

De Nijverdaller sneed de bocht af. Hierdoor kwam hij met twee wielen op de andere weghelft terecht. Daarmee nam de man een onaanvaardbaar risico, aldus de rechtbank in het vonnis. "In het geval van tegemoetkomend rechtshoudend verkeer zal een dergelijke manoeuvre vrijwel altijd leiden tot een aanrijding. Dit rijgedrag moet dan ook als zeer gevaarlijk worden aangemerkt." De rechtbank neemt het de man ook kwalijk dat hij de scholier niet zag fietsen, terwijl zijn fietsverlichting wel aan was.
De impact van het overlijden van de scholier wordt nog dagelijks gevoeld, vertelden zijn ouders twee weken geleden tijdens de rechtszaak. Hun ergste nachtmerrie kwam uit. Ze hadden hun zoon al vaker gewaarschuwd voor het gevaar op de weg in het buitengebied tussen Nijverdal en Rijssen. Een smalle weg waar in de ochtend en avond hard gereden wordt door bedrijfsbussen. "Het is met geen pen te beschrijven hoe je je voelt als je dit nieuws hoort", vertelde de zwaar aangedane vader van het slachtoffer. "Zijn slaapkamer blijft leeg. Onze zoon krijgt geen tweede kans, we zullen nooit weten wat hij zou doen met zijn leven." 

Straf zwaarder dan de eis

De rechtbank oordeelt zwaarder dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg om een voorwaardelijke rijontzegging op te leggen. De aard en ernst van het ongeval laat dat niet toe, vonden de Almelose rechters. De man raakt nu vermoedelijk zijn baan als monteur kwijt nu hij een jaar niet mag rijden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.