nieuws

Actiedag wijkverpleging: meer zorg, minder administratie

Wijkverpleegkundigen zijn vandaag in actie gekomen tegen het vele administratieve werk dat zij moeten doen. Uit onderzoek blijkt dat wijkverpleegkundigen per week ongeveer vijftig procent van hun werktijd besteden aan administratie.
"Ongehoord veel uren" zegt Boris van Zalk wijkverpleger bij Icare in Zwolle-Zuid. Samen met zijn collega's deed hij vandaag mee aan de landelijke actie. "We hebben vandaag geen zorgpapieren ingevuld die de cliënt niet ten goede komen."

Overbodig papierwerk

Zo moeten wijkverpleegkundigen in opdracht van de zorgverzekeraars veel doen aan urenregistratie en verantwoording van uitgaven. "Daar gaat veel tijd in zitten. Tijd die niet alleen de werkdruk verhoogt, maar daarmee ook nadelig kan uitpakken voor de directe zorg aan cliënten", zegt Boris van Zalk.
Het moet anders geregeld worden en daarom voeren de wijkverpleegkundigen vandaag een stille actie om aandacht te vragen voor het probleem. Alleen het broodnodige papierwerk wordt gedaan.
"Alle papieren rompslomp die ons inziens overbodig is wordt vandaag achterwege gelaten", zegt van Zalk. "Naar mijn mening kan het papierwerk dat we nu iedere dag op ons bordje krijgen met de helft verminderd worden, waardoor we onze handen weer meer vrij krijgen voor de echte zorg aan het bed."

Klachteninventarisatie

De komende maand zal Icare de klachten van medewerkers hierover gaan inventariseren. Wijkverpleegkundigen elders in het land konden hun grieven vandaag kwijt bij een telefonisch klachtenteam dat de opmerkingen zal noteren en op termijn onder de aandacht brengt bij verantwoordelijk bestuurders, de politiek en zorgverzekeraars.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.