nieuws

Gemeenteraad Deventer laat geitenhouder uit Schalkhaar in het ongewisse

De gemeenteraad van Deventer is er nog niet uit of een geplande uitbreiding van een geitenhouderij in Schalkhaar toegestaan kan worden.   Â
Gisteravond besprak de raad de plannen van geitenhouder John Haarman om een tweede bedrijf voor zijn zoon te realiseren. De fracties lieten nog niet het achterste van hun tong zien, omdat de gezondheidsrisico's voor de omgeving niet duidelijk zijn. Op 6 december moet de raad een besluit nemen.
Geitenhouder Haarman bleef gisteravond in vertwijfeling achter. Hij heeft al jaren een goedlopende geitenhouderij met ruim tweeduizend dieren aan de Iwlandsweg in Schalkhaar. In het voorjaar diende hij plannen in voor een tweede bedrijf dat moet komen in een voormalige boerderij aan de Bathmenseweg in Lettele. De bedoeling is dat het bedrijf geleid gaat worden door zijn zoon.

Nooit klachten over overlast

"Er zijn nooit klachten geweest uit de omgeving over welke vorm van overlast dan ook van de geitenhouderij in Schalkhaar. Het plan voor een tweede geitenhouderij is daarom met alle vertrouwen ingediend. Ook voor de nieuwe vestiging is alles goed geregeld. Het is dan ook enorm teleurstellend dat er nu twijfels zijn", aldus Haarman die in het ongewisse blijft over de uitbreiding.
De politiek in Deventer is gealarmeerd door de laatste ontwikkelingen rond geitenhouderijen die risico's zouden opleveren voor de volksgezondheid. Geitenhouderijen worden gezien als een verdachte bron van ernstige ziektes als Q-koorts. Ook de provincie Overijssel heeft op de rem getrapt als het gaat om het toestaan van nieuwe geitenhouderijen. Statenfracties hebben gevraagd om eerst een gedegen onderzoek naar de gezondheidsrisico's uit te voeren.          
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.