nieuws

Rivierkreeftjes uit de Dinkel zouden als streekgerecht op de kaart moeten komen

In de Dinkel zwemmen tienduizenden rivierkreeftjes. Het zijn exotische exemplaren, de Californische en de gevlekte Amerikaanse. Volgens ecologe Jeannette van Schaik van waterschap Vechtstromen zijn ze ooit uitgezet.
"De Europese rivierkreeft is hier al lang niet meer", legt de ecologe uit. "Die zijn veel meer vatbaar voor de rivierkreeftpest. Dat zijn die exoten een stuk minder."

Laten onderzoeken

Het waterschap heeft laten onderzoeken hoeveel rivierkreeftjes er naar schatting in de Dinkel zwemmen. "We kregen melding dat andere zeldzame diersoorten verdwijnen doordat de kreeftjes de bodem kaal vreten, waardoor voor die andere soorten minder voedsel voorhanden is."
De rivierkreeften mogen officieel niet gevangen worden. "Het zou mooi zijn als dat op de één of andere manier wel mogelijk werd. Dan zijn ze minder schadelijk voor de Dinkel en ze zouden als een typisch Twents streekproduct op de kaart van Twentse restaurants gezet kunnen worden", denkt Van Schaik.

Wel oren naar

Chef-kok Matthijs Mulder van hotel Bloemenbeek in De Lutte heeft daar wel oren naar. "Als er een beroepsvisser is die ze gaat vangen, dan wil ik ze wel hebben. Je kunt hele mooie dingen maken met een typisch Twents rivierkreeftje."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.