nieuws

'Europese Commissie voert druk uit op lozing afvalwater NAM'

De Europese Commissie moet ingrijpen bij de lozing door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) van ongezuiverd afvalwater dat afkomstig is van oliewinning. Die oproep deed CDA-Europarlementariër Annie Schreijer tijdens een debat over de Europese milieuwetgeving in het Europees Parlement.
Een meerderheid van het Europees Parlement wil een meer proactieve rol van de Europese Commissie. Inbreukprocedures tegen lidstaten die milieuwetgeving aan hun laars lappen moeten die proactieve rol mogelijk maken.

Europese regels

“De Nederlandse overheid handhaaft streng waar het gaat om bovengrondse natuur- en milieuwetgeving”, benadrukt Schreijer. “Maar als het om het grote geld van olie- en gaswinning gaat, lapt men de Europese regels aan de laars en veroorzaakt risico’s voor bodem en water.”
“Van uitsluiting van risico's is nu geen sprake in Noordoost-Twente. Nederland weigert door de hardnekkige weigering het productiewater voor lozing te zuiveren de risico’s weg te nemen of zelfs maar te minimaliseren. Dit terwijl goede zuiveringstechnieken bestaan”, stelt de CDA'er.

Duitse manier

In Duitsland gaat het anders dan in Nederland. "Afvalwater dat aan Duitse kant van het Drentse olieveld wordt opgepompt, wordt al langer gerecycled door het bedrijf dat daar het olieveld exploiteert", legt de Overijsselse uit. "Maar reiniging kost geld, vervuild water injecteren is goedkoper.”

Steun

Eurocommissaris Phil Hogan benadrukte woensdagavond in Straatsburg namens de Europese Commissie dat zij een inbreukprocedure mogen beginnen: “Als een lidstaat zich niet aan de Europese water- en milieuwetgeving houdt, kan de Commissie een inbreukprocedure tegen dat land starten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.