nieuws

Waarom ligt de bouw van filmtheater De Viking in Deventer nu al weken stil?

Een wethouder struikelde al over het dossier, de kosten zijn miljoenen hoger dan geraamd en in de bouwput is het al lange tijd erg rustig.
Volgens wethouder Frits Rorink, die de Viking-portefeuille afgelopen zomer van zijn afgetreden collega Hartogh-Heijs overnam, is de oorzaak van de huidige bouwstilte duidelijk.

Gaan met die banaan

"We zijn in gesprek met de aannemer over hoe lang de bouw duurt en welke prijzen daarmee gemoeid zijn. Het gaat om meningsverschillen, maar de gesprekken lopen goed. Ik verwacht dat zowel de aannemer als wij over een kleine maand kunnen zeggen 'gaan met die banaan, we gaan bouwen'."
Gesprekken dus over wie er op moet draaien voor de kosten voor de vertraging die het project heeft opgelopen. Vertraging omdat de waardevolle archeologische grond bij De Viking niet zomaar bewerkt kon worden. Speciale vloeren en een bijzondere manier van heien zijn vereist.

15 miljoen euro

De raming van de bouwkosten liep mede daardoor op van rond de 10 miljoen naar 15 miljoen euro nu. Wethouder Harthogh-Heijs werd daar afgelopen zomer op afgerekend door de Deventer gemeenteraad. Frits Rorink nam het dossier over, met 8 ton extra geld dat de raad beschikbaar stelde.
Binnenkort wordt duidelijk of Rorink aan die 8 ton extra genoeg heeft. Als de bouw volgende maand hervat wordt, verwacht de wethouder dat filmtheater De Viking in het voorjaar van 2019 geopend kan worden. In De Viking komt plek voor theater Bouwkunde en filmhuis De Keizer.
Inmiddels is er een raadsonderzoek begonnen naar de gang van zaken rondom De Viking. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.