nieuws

Werkgelegenheid in Regio Zwolle en Twente groeit, maar onder landelijk gemiddelde

Geld (papiergeld en muntgeld)
Geld (papiergeld en muntgeld)
De werkgelegenheid in de Regio Zwolle groeit in 2018 met 1,7 procent. Ook in Twente groeit de economie volgend jaar. Met 1,4 procent meldt de provincie Overijssel op basis van schattingen van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).Â
Landelijk wordt een groei van 1,8 procent verwacht.
Automatisering en robotisering hebben effect op de arbeidsmarkt in Overijssel, meldt de provincie. Daar zijn veel banen die veel precisie vereisen maar routinematig zijn: precies datgene waar computers goed in zijn.
Vooral de werkzoekenden in administratieve beroepen, waarbij de werkzaamheden makkelijk door computers uitgevoerd kunnen worden, hebben moeite bij het vinden van een baan.
De vergrijzing zal de komende jaren ook in Overijssel verder toenemen. Hierdoor zullen hoogstwaarschijnlijk arbeidstekorten ontstaan. Binnen afzienbare tijd verlaten 15.000 60-plussers de arbeidsmarkt van Twente, blijkt uit de cijfers waar de provincie zich op baseert.  In de Regio Zwolle gaat het om 13.000 mensen.
De sectoren openbaar bestuur, onderwijs en vervoer en opslag zijn in deze regio’s de meest vergrijsde sectoren. 
De werkgelegenheid in Twente kreeg afgelopen week nog wel een gevoelige tik te verwerken. Siemens maakte bekend dat de vestiging van het bedrijf in Hengelo wordt gesloten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.