nieuws

Hengelo stap verder met warmtenet, besparing CO2 60 procent

Warmtenet tussen Twence en AkzoNobel in Hengelo
Warmtenet tussen Twence en AkzoNobel in Hengelo
Een belangrijke mijlpaal voor de gemeente Hengelo. Dankzij de hoofdleiding die AkzoNobel sinds kort verbindt met het warmtenet, wordt nu ook de industriële restwarmte benut voor het verwarmen van huizen en bedrijven.
Dat levert een CO2-besparing op van 60% in vergelijking met een cv-ketel op aardgas.
Het restafval dat Twence verwerkt, wordt omgezet in elektriciteit, stoom en warmte. AkzoNobel gebruikt de duurzame stoom van Twence voor haar productieproces van zout.
Aan het einde van het productieproces blijft opgewarmd koelwater van ongeveer 40°C over. Dit water wordt met de nieuw aangelegde hoofdleiding rechtstreeks geleverd aan Container Terminal Twente en het High Tech Systems Park waar onder andere Thales Nederland, HP Valves en Opra zijn gevestigd.
De restwarmte van AkzoNobel wordt daarnaast ingezet voor de verwarming van huizen in Hengelo. Warmtepompen zorgen ervoor dat de temperatuur verhoogd wordt naar 70°C, waardoor het ook kan worden ingezet voor de productie van warm kraanwater.
Op dit moment ontvangen zo’n 330 woningen in de wijken Berflo Es en Veldwijk duurzame restwarmte van AkzoNobel. Warmtenetwerk Hengelo heeft de aanleg van de hoofdleiding en de ombouw van tussenstation DEC Zuid gerealiseerd.
Vanaf eind november worden ook de leidingen naar het toekomstig te bouwen DEC Noord gelegd, zodat het gebied rondom Laan Hart van Zuid - met onder andere het ROC van Twente - aangesloten kan worden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.