nieuws

Reclassering Nederland zoekt vrijwilligers voor begeleiding zedendaders

Reclassering Nederland zoekt in Deventer, Zwolle en Twente vrijwilligers voor de begeleiding van zedendaders. Dit vloeit voort uit het project Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid (COSA).
De vrijwilligers worden bij de begeleiding ondersteund door professionals van de reclassering. Het werk van de vrijwilligers is er op gericht om te voorkomen dat zedendaders nieuwe slachtoffers maken.
De vrijwilligers krijgen vooraf een training en doorlopende begeleiding. COSA-vrijwilligers geven aan dat ze meedoen om bij te dragen aan een veiliger samenleving. Vrijwilliger Jorg heeft inmiddels drie zedendaders begeleid bij hun terugkeer in de samenleving: "Ik vind dat, hoe erg het delict ook is geweest, iemand een tweede kans verdient. Ook om die reden help ik deze mensen hun leven weer op orde te krijgen."

Teamverband

Een team van drie tot vijf vrijwilligers begeleidt samen één dader. Zij worden gecoacht door een coördinator van COSA die bij Reclassering Nederland werkt. Alle daders die met COSA starten staan onder verplicht toezicht van de reclassering en moeten gemotiveerd zijn om een delictvrij bestaan op te bouwen.

Isolement doorbreken

Zedendaders aan hun lot overlaten of isoleren heeft geen zin, zegt Jorg. "Ze zitten vaak aan de onderkant van de samenleving. Als een zedendader in een sociaal isolement raakt, is de kans op herhaling veel groter. Daarom stimuleren we de opbouw van een sociaal netwerk, reflecteren op gedrag en helpen we ook bij alledaagse zaken."
Bij signalen die wijzen op mogelijke herhaling, geven zij dat direct door aan de reclassering.

Minder recidive

Uit onderzoek blijkt dat de COSA-aanpak werkt. In Canada en Engeland leidde het tot 75 procent minder recidive. In Nederland werden in ruim zeven jaar circa 120 zedendaders begeleid, waarvan er maar één keer iemand opnieuw de fout inging door kinderporno te downloaden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.