Nieuw Sion bij Deventer eerste CO2 neutrale klooster van Nederland?

Bij klooster Nieuw Sion tussen Deventer en Raalte wordt onderzocht hoe de jaarlijkse energierekening van 60.000 euro weggewerkt kan worden.

Het kloostercomplex van 7000 vierkante meter, waar de monniken enkele jaren geleden vertrokken, is nergens geïsoleerd. Ook zijn er veel hoge, grote ruimtes en zijn de glas-in-lood-ramen overal van enkel glas. "Je kunt je hier echt te pletter stoken", zegt directeur Peter Dullaert van Nieuw Sion.

Duurzamer

Erfgoedorganisatie Het Oversticht gaat samen met een adviesbureau onderzoeken hoe het klooster duurzamer gemaakt kan worden. Peter Dullaert: "De cv-installatie dateert uit 1991 en vreet energie. En er zijn radiatoren van tientallen jaren oud waarvan de knoppen lam zijn gedraaid."

Volgens Dullaert wordt breed onderzocht wat de mogelijkheden voor een energie-neutraal klooster zijn. Zonnepanelen, aardwarmte, windenergie; alles wordt onder de loep genomen. Het doel? "Misschien worden we dan wel het eerste CO2-neutrale klooster van Nederland", aldus Dullaert.

Failliet

Hij vervolgt: "Nu draaien we vaak radiatoren uit en laten ruimtes onverwarmd. Maar doordat we steeds meer groepen bezoekers krijgen, moet er ook meer verwarmd worden. En dat is op de huidige manier onbetaalbaar. Zoals het nu gaat zouden we heel snel failliet zijn."

Meer over dit onderwerp:
Deventer energie-neutraal Nieuw Sion Nieuws
Deel dit artikel: