nieuws

Deventer synagoge wordt openbaar verkocht

De synagoge van Deventer komt in de openbare verkoop
De synagoge van Deventer komt in de openbare verkoop
De synagoge aan de Golstraat in Deventer staat in de openbare verkoop. Iedereen kan er op bieden. Uiteindelijk bepaalt de eigenaar van het rijksmonument aan wie het gegund wordt. Dat hoeft niet per sé de hoogste bieder te zijn.
De Christelijk Gereformeerde kerk is eigenaar. De kerk kocht het gebouw in de jaren vijftig van de sterk uitgedunde Joodse gemeenschap.
Voor de Christelijk Gerefomeerden is de kerkzaal te klein geworden. De kerkgemeenschap houdt haar diensten samen met de Vrijgemaakt Gereformeerden en de Nederlands Gereformeerden in het Etty Hillesum Lyceum.
Deze kerken, ook wel de 3G kerken genoemd, gaan in de loop van het eerste kwartaal van 2018 over naar de Maria Koninginkerk. De voormalige rooms-katholieke kerk wordt verbouwd.

Orthodox-Joodse gemeenschap Beth Shoshanna

Een van de huurders van de synagoge is de orthodox-Joodse Masorti gemeenschap Beth Shoshanna. Ze huurt het gebouw sinds 2010 van de kerk. De gemeenschap heeft in 2012 een bankrekening geopend waar giften op gestort kunnen worden voor de aankoop en restauratie van het in Moorse stijl gebouwde monument. 

Interesse van projectontwikkelaar en horecaman

Het complex leek eerder dit jaar eigendom te worden van projectontwikkelaar Dirk-Jan Bax. Omdat de verbouwingskosten te hoog op zouden lopen, trok hij zich terug.
De Christelijk Gereformeerden gingen vervolgens niet in op een bod van van horecaman Ayhan Sahin. Sahun bezit meer panden aan De Brink. De gemeenteraad had beslist dat er een openbare verkoop zou volgen als Bax het niet zou kopen.

Reliplan

De verkoop wordt geregeld via kerkmakelaar Reliplan. Er kan nog tot 22 december worden geboden. Het complex  is voor de biedingen opgedeeld in vier kavels: de synagoge, het uit twee delen bestaande bijgebouw De Ontmoetingsruimte en een parkeerplaats.
Ook op het totale complex kan een bod worden uitgebracht. De makelaar verwacht dat het pand begin volgend jaar overgaat in andere handen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.