nieuws

OM wil Enschedeër 9 maanden achter de tralies voor bezit 800 mortierbommen

Mortierbommen bij een andere vondst van illegaal vuurwerk
Mortierbommen bij een andere vondst van illegaal vuurwerk
De officier van justitie eist een jaar celstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen een vuurwerkliefhebber uit Enschede. De politie vond in oktober vorig jaar twintig dozen met illegaal en gevaarlijk vuurwerk bij de man.
De vondst werd gedaan nadat een buurman de twintigjarige man druk bezig zag met de ene na de andere doos vuurwerk. Hij had er geen trek in dat het gevaarlijke spul aan de andere kant van de muur zou worden opgeslagen, en belde de politie. 

800 mortierbommen

Die vond in de woning aan de Javastraat achttien dozen met vuurwerk, opgestapeld naast de bank in de woonkamer. In de woning van de vader van de twintigjarige werden nog eens twee dozen met verboden vuurwerk aangetroffen.
De inhoud: bijna achthonderd mortierbommen en zware knallers, genoeg om bij een ongeluk de woning en omliggende woningen met de grond gelijk te maken, aldus de officier van justitie.

Online besteld

De verdachte zat vandaag met het schaamrood op de kaken voor de rechters in Almelo, geschrokken van de gevolgen van zijn beslissing om het spul te kopen.
Bij de politie liet hij zien hoe eenvoudig hij aan het vuurwerk kwam. Hij zocht het gewenste soort vuurwerk op Google en vulde simpelweg een van de bestellijsten in op een van de vele sites die illegaal vuurwerk verkopen. In zijn geval was de levering een makkie: een ritje naar de parkeerplaats van een fastfoodketen in Doetinchem, 2700 euro betalen, overladen en klaar was Kees. 

Dat hij even later opgesloten zou zitten in het arrestantencentrum in Borne en een dag of wat later door zijn vader opgehaald moest worden, had hij niet voorzien. De rit terug naar Enschede "duurde ongelooflijk lang" vertelde hij aan de rechters. 

Vrienden hielpen met betalen

Vuurwerk vond hij "ontzettend mooi" en daar was hij niet de enige in. Ruim twintig vrienden legden in de hoop op een spectaculaire nieuwsjaarsviering geld in om aan het totaalbedrag te komen. Die vrienden eisten na zijn aanhouding hun inleg terug en dus zit er voor de hogeschoolstudent niets anders op dan werken om geld te verdienen: "ik heb mijn lesje wel geleerd". 

Voor de officier van justitie was het onvoorstelbaar dat iemand zo'n hoeveelheid illegaal vuurwerk koopt en opslaat in de stad die zo zwaar getroffen werd door de vuurwerkramp; "ik kan er met mijn hoofd niet bij". De geëiste straf moet ervoor zorgen dat de verdachte zich de volgende keer nog eens goed achter de oren krabt als hij weer in de verleiding dreigt te komen.

De uitspraak is over twee weken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.