Onderwijsinspectie blijft kritisch op vier MBO opleidingen Landstede

Er is opnieuw kritiek op de kwaliteit van onderwijs bij Landstede. De mbo-school met opleidingen in Zwolle en Raalte ligt al vier jaar onder een vergrootglas bij de onderwijsinspectie. Onder meer het toezicht op de examens moet beter. Bij vier van de 95 opleidingen is dat nog niet helemaal in orde.

Volgens bestuursvoorzitter Theo Rietkerk betekent de vingerwijzing van de onderwijsinspectie niet dat de het onderwijs niet deugd. Het gaat vooral om het realiseren van verbeteringen in het toezicht op de examens.

Uit onderzoek is gebleken dat de examencommissies zich te veel baseerden op verslagen en oordelen van externe onderwijsbegeleiders. De komende tijd moeten eigen docenten van Landstede die taak weer oppakken.

Professionalisering examenorganisatie

"We hebben de hele examenorganisatie verder geprofessionaliseerd. Zo hebben we onder meer een examenraad ingesteld die toezicht gaat houden op de werkwijze van de verschillende examencommissies binnen Landstede", zegt Rietkerk.

"De verbeteringen zijn recent ingezet en konden in het laatste onderzoeksrapport van de onderwijsinspectie nog niet meegenomen worden."

"De inspectie komt dit jaar terug om te kijken of de ingezette maatregelen resultaat hebben, ik verwacht dat de problemen dit schooljaar opgelost worden", aldus Rietkerk.

Verbeterplan Landstede ligt op koers

De onderwijsinspectie heeft zelf ook geconstateerd dat er de afgelopen drie jaar bij Landstede grote organisatorische sprongen vooruit zijn gemaakt. Van de ruim 95 opleidingen scoorden in 2014 nog 36 opleidingen een onvoldoende. Anno 2017 zijn er nog maar vier opleidingen waar verbeteringen gewenst zijn.

De organisatie ligt daarmee op koers om de boel in orde te krijgen. Reden dat de onderwijsinspectie geen aanleiding ziet om hard in te grijpen.

Meer over dit onderwerp:
Landstede Onderwijsinspectie examens Nieuws
Deel dit artikel: