nieuws

Wie was Dik Wessels? Een overzicht van het leven van deze markante ondernemer

Wie was Dik Wessels? Daarvoor moeten we beginnen in Rijssen, waar hij geboren werd en is overleden.
Dik Wessels werd geboren op 2 april 1946. Hij groeide op in een christelijk gezin met twee broers en drie zussen. Hij had een speciale band met zijn broer Herman, die jarenlang voorzitter was van FC Twente en in 2007 overleed. 

Bouwbedrijf van zijn vader

Eind jaren zeventig neemt hij het bouwbedrijf van zijn vader Arend over. Het is dan nog een aannemersbedrijf zoals alle anderen in Rijssen, qua omvang. Binnen enkele jaren groeit aannemersbedrijf Wessels onder de bezielende leiding van Dik Wessels uit tot een gigantisch bouwconcern met uiteindelijk meer dan 16.000 werknemers.
Met alleen een lts-opleiding achter zijn naam, is hij hét voorbeeld van een selfmade zakenman. Mensen die hem kennen typeren Dik Wessels als een echte Tukker: niet praten maar doen. Dik Wessels wordt geroemd om zijn zakelijke intelligentie en zijn mensenkennis. Opmerkelijk detail: hij sprak geen woord Engels. 

Een man van de regio

Wessels was erg betrokken bij de regio, hij was trots op Twente.
Zo helpt hij 'zijn' voetbalclub FC Twente verschillende keren uit de financiële problemen, niet alleen in de tijd dat zijn jongere broer Herman er voorzitter was, maar ook tijdens de laatste financiële crisis.
Ook maakt hij zich hard voor het voorbestaan van Enschede Airport Twente. Zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh wilde er miljoenen inpompen. 
Ondernemer Wessels wilde ook het noodlijdende Enschedese amusementspark Miracle Go Planet in de benen houden, vlak na de eeuwwisseling. Dat plan mislukte toen echter.
Daarnaast was hij volgens insiders stille investeerder in tientallen sociale initiatieven, zo regelde hij elk jaar, rond sinterklaas, voor de bewoners van de verzorgingshuizen in Rijssen een cadeau. Wessels bleef zogezegd 'niet op zijn geld zitten'.

Rijkste inwoner van Overijssel

Dat hij veel geld heeft is bekend. Door zijn vermogen staat Wessels meerdere keren in de top tien van de Quote 500. Begin november schat het magazine zijn vermogen op 4 miljard.
Erkenning was er ook voor Wessels, in 1999 werd hij al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2014 werd hij benoemd tot ereburger van Rijssen. In juni van dit jaar kreeg hij de Zilveren Haring voor de promotie van de regio Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.