nieuws

Gezamenlijke database voor Nederlandse en Duitse politie moet criminaliteit in grensgebied aanpakken

De samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie in het grensgebied gaat een nieuwe fase in. Door een gezamenlijke databank moeten beide politiediensten sneller en beter criminaliteit kunnen aanpakken.
"Op basis van het delen van data kunnen we aan de voorkant van het probleem gaan zitten", vertelt Rinus van der Craats van Politie Oost-Nederland. "We kunnen patronen bij bijvoorbeeld inbraken aan beide kanten van de grens gaan herkennen."

Verbanden

"Als in Duitsland een inbraak op een bepaalde manier wordt gedaan, dan staat dat in de Duitse systemen. Als een half uur later in Nederland op dezelfde manier wordt ingebroken, met een zelfde soort auto, dan weten we dat niet hier. Door data te delen kunnen we mogelijke verbanden sneller herkennen."
Persoonsgegevens worden niet gedeeld, wel de werkwijze van criminelen en informatie over spullen die gestolen zijn. "Het gebeurt wel dat we bij een controle in een auto spullen vinden waarvan we denken dat ze gestolen zijn, maar geen idee hebben dat ze dan uit Duitsland komen."
Het afgelopen jaar is de data-uitwisseling uitgewerkt. Concrete successen kan Van der Craats niet benoemen. "We hebben wel een criminele groep in kaart, maar daarover kan ik vanwege het onderzoek verder niets zeggen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.