nieuws

125 jaar Foto Smit in Almelo: 'Elke generatie heeft geïnnoveerd'

"In de jaren vijftig stonden bruidsparen met wel 15 koetsjes in de rij voor een foto", zegt Guido Smit. Zijn overgrootvader Hendrikus Arnoldus Smit begon 125 jaar geleden met het fotograferen van portretten.
"Het was wel een heel andere tijd", vertelt Guido Smit. "Voor een foto moest je twee minuten stilzitten. De afdruk moest flink geretoucheerd worden en na een week kon de klant de foto zien."
Guido is de vierde generatie die de fotostudio runt. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met reclame- en productfotografie. Maar ook voor een pasfoto kunnen particulieren nog terecht aan de Ambachtsstraat in Almelo.

Nieuwe technieken

"Wij hebben het zo lang volgehouden omdat wij nieuwe technieken steeds omarmd hebben. Elke generatie Smit heeft geïnnoveerd."
"Wij waren één van de eersten die zelf een kleurenafdruk konden maken. En wij waren de eerste met een professionele digitale camera voor in de studio", zegt Smit.

Begrip in Twente

Fotostudio Smit is en was een begrip in heel Twente. In 1892 begon Hendrikus Arnoldus Smit als portrettekenaar en fotograaf. De zaak werd steeds overgedragen van vader op zoon. Iedereen in Twente wist de zaak van Smit te vinden.
De zaak aan de Bornerbroeksestraat werd in de loop der jaren dan ook steeds uitgebreid. In 2001 ging Foto Smit alleen nog maar verder aan de Ambachtstraat en nam Guido Smit de zaak over.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.