nieuws
Vaste Kamercommissie verdeeld over actie tegen sluiting Siemens
Verslag Hans Bellert vanuit Den Haag
De vaste Kamercommissie Economische Zaken in Den Haag heeft vanmiddag wisselend gereageerd op de oproep om actie te ondernemen tegen de voorgenomen sluiting van Siemens Hengelo.Â
Er moeten stevige pogingen ondernomen worden om Siemens open te houden vinden Kamerfracties als SP en CDA. Maar tegelijkertijd klinkt in Den Haag het geluid dat niet veel gesleuteld kan worden aan het autonome besluit van een multinational.
Gevolg van beleid voor duurzame energie
Opmerkelijk was de gemengde reactie van VVD-Kamerlid Han ten Broeke uit Ambt-Delden. Hij stelde de sluiting van Siemens in Hengelo te betreuren en te hopen op een wijziging van dat besluit.
"Maar je moet ook zo reëel zijn dat je als Nederlandse overheid weinig invloed kunt uitoefenen op het besluit van een Duitse multinational. Bovendien is de sluiting van dit bedrijf het gevolg van ons internationale beleid om in te zetten op duurzame energie. De vraag naar fossiele brandstoffen en dus ook olie- en gasturbines neemt af. Dat bepaalt rechtstreeks het voortbestaan van Siemens Hengelo."
Aanbieden petitie
Werknemers van Siemens Hengelo togen vandaag naar Den Haag om in de Tweede Kamer steun te vragen voor behoud van Siemens in Hengelo. Het management van de Divisie Power&Gas van Siemens in Duitsland heeft besloten de productie van olie-en gasturbines van de vestiging in Hengelo te staken. De vestiging moet per 2020 sluiten. Zeshonderd werknemers raken hun baan kwijt.
Het aanbieden van een petitie door werknemers met het verzoek om politieke steun leidde tot vragen in de Kamercommissie aan minister Wiebes. De teneur daarvan was dat diverse politieke partijen vinden dat het kabinet alles op alles moet zetten om het Duitse bedrijf ervan te overtuigen dat de vestiging in Hengelo open gehouden zou moeten worden. De minister zegde toe een brief naar de directie van Siemens in Duitsland te sturen.
Lees meer:
Lees meer: