nieuws

Aantal crematoria in Overijssel breidt uit

Steeds meer mensen kiezen bij overlijden voor een crematie. Om aan de vraag te kunnen voldoen, worden er extra crematoria gebouwd in Borne en Oldenzaal.
Bijna 65 procent van alle overledenen in Nederland wordt gecremeerd. Als deze trend zich voortzet, dan wordt eind deze maand zelfs de historische grens van 100.000 crematies per jaar overschreden.
"Wij zien zeker een stijging in het aantal crematies", vertelt uitvaartbegeleider Marjanne Staal. "Dit kan komen doordat mensen denken dat cremeren goedkoper is, de overledene wil nabestaanden niet opzadelen met een graf, of wil gecremeerd worden wegens geloofsoverwegingen."

Nieuwe crematoria

"Wij bouwen deze crematoria vooral omdat we mensen de gelegenheid willen geven om zo dicht mogelijk bij hun omgeving te worden gecremeerd", vertelt Peter Molema, directeur Crematoria Twente. "Omdat er een stijging is in het aantal crematies, geven de twee nieuwe locaties ons zeker meer ruimte om die eventuele druk op te vangen."

Wachtlijsten

Volgens de directeur van Crematoria Twente hebben de crematoria nog geen wachtlijsten. Wat wel kan gebeuren, is dat er in een bepaald gebied opeens veel overlijdens zijn en dat mensen dan gevraagd wordt om uit te wijken naar een andere dag of in sommige gevallen naar een andere locatie. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.