nieuws

ROC Twente en Deltion Zwolle starten Truckacademy

Het ROC van Twente is gestart met een speciale Truckacademy. Een opleiding waarin de school samen met brancheorganisatie BOVAG en regionale transportbedrijven leerlingen opleidt tot vrachtwagenmonteur.
De academie, waarvan er in totaal negen in Nederland geopend worden, is hard nodig. "Bestaande voertuig opleidingen werken doorgaans met verouderd lesmateriaal en sluiten niet meer aan op de praktijk", zegt Aad Verkade van BOVAG.
"Het is belangrijk om met actueel lesmateriaal aan de slag te gaan omdat de techniek van de moderne vrachtwagen alsmaar complexer wordt. Denk ook maar eens aan de zelf-rijdende trucks die er binnenkort gaan komen"

Modern lesmateriaal

Door intensief samen te werken met transportbedrijven en vrachtwagendealers wil de truckacademie daar op inspelen. De school zorgt voor actueel onderwijs en de bedrijven zorgen voor modern lesmateriaal.
"Wij zijn als school niet in staat om moderne vrachtwagens te kopen om mee te oefenen. Je praat al gauw over een investering van zo'n anderhalve ton voor een moderne truck", zegt Laurens van Lier van het ROC van Twente.
"Het is daarom fijn dat bedrijven trucks beschikbaar willen stellen voor het onderwijs. Het is een win win situatie, wij kunnen de leerlingen goed opleiden en de transportsector krijgt afgestudeerden die snel aan de slag kunnen omdat ze goed op de hoogte zijn van de moderne voertuig technieken."

Aansluiting onderwijs op praktijk moet beter

Naast lesmateriaal zijn ook leerwerkplekken van belang. Door nauw te overleggen wat wenselijk is binnen het onderwijs kunnen we de aansluiting naar de praktijk aanzienlijk verbeteren. 
"De transportsector zit te springen om nieuwe vrachtwagenmonteurs, wie van onze academie komt heeft straks gegarandeerd werk", aldus van Lier
Naast het ROC van Twente start ook het Deltion college in Zwolle binnenkort met een Truckacademy.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.