nieuws

Eigenaar failliet mediabedrijf uit Enschede verdacht van miljoenenfraude

Eigenaar failliet mediabedrijf verdacht van miljoenenfraude
Eigenaar failliet mediabedrijf verdacht van miljoenenfraude
Zijn bedrijf maakte televisieprogramma's en magazines over luxe jachten en huizen voor RTL4, maar nu staat de 64-jarige eigenaar van Waterbeek Media uit Enschede voor de strafrechter. Verdacht van fraude met de boekhouding waardoor aandeelhouders en de belastingdienst voor miljoenen het schip in gingen.
Het bedrijf werd in 2000 opgericht door de verdachte en richtte zich op de vaderlandse jetset. Het leek erop dat het het bedrijf voor de wind ging, maar dat was volgens het Openbaar Ministerie slecht schijn. Bij het faillissement in april 2010 bleek dat er grote financiële problemen waren.
Kort voor het faillissement werd de verdachte eigenaar door de aandeelhouders afgezet. De belangrijkste geldschieter, een Engelse investeringsmaatschappij, nam het roer over, maar kon niet voorkomen dat het bedrijf ten onder ging.

Gesjoemel met administratie
Volgens het Openbaar Ministerie werd er vanaf 2006 al gesjoemeld met de financiële administratie. Die zou bewust 'gepimpt' zijn om aandeelhouders en de belastingdienst te bedonderen. Dat gebeurde onder meer door facturen te vervalsen, waardoor het leek dat het beter ging met het bedrijf dan in werkelijkheid.
Er zouden 584 spookfacturen in de boekhouding aangetroffen zijn. Het OM wil een deel van de schade in het kader van de 'pluk-ze-wetgeving' verhalen op de voormalige eigenaar, 3 miljoen euro.

Ponden en Roebels

Na het faillissement viel er weinig te halen voor de gedupeerden. Het pand waarin Waterbeek Media gevestigd was, werd gehuurd, net als het wagenpark. De curator trof 165 Engelse ponden en 1860 Roebels aan in de kas en daarnaast een grote partij oude tijdschriften en Botenjaarboeken.
De stand van de diverse bankrekeningen kon met een dik rood potlood in het faillissementsverslag opgenomen worden. Het bedrijf stond voor bijna vier miljoen euro rood. De curator heeft een schadevordering van 13,5 miljoen euro ingediend.

Opdracht tot vervalsing

De verdachte verscheen vandaag zelf niet voor de rechter, maar zou tegenover de curator hebben erkend dat hij opdracht gaf om de boekhouding te vervalsen. Hij wilde op die manier proberen om zijn door de kredietcrisis getroffen bedrijf overeind te houden.
Volgens zijn advocate is haar cliënt het er niet mee eens dat er in 2006 al gesjoemeld is met de boekhouding. "Er zijn vanaf 2007 wel dingen gebeurd waarvan je kunt zeggen 'die zijn niet netjes'. Maar hij wil ze wel in de juiste context plaatsen."

Niet eerste faillissement

Het is niet de eerste keer dat bedrijven waarbij de 64-jarige betrokken is failliet gaan. Eerder was hij een van de eigenaren van de bekende RoBé bedrijfsgidsen, dat in de jaren negentig over de kop ging. In 2012 werd een andere onderneming van de man failliet verklaard.
Half december maakt de rechtbank bekend welke onderzoeken er nog gedaan moeten worden in de zaak. Er is nog geen datum voor de inhoudelijk behandeling van de strafzaak.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.