nieuws
Oproep voor centrale vuurwerkshows vindt in Overijssel geen gehoor
Burgemeester Annelies van der Kolk (gemeente Twenterand)
De oproep van Stichting Maatschappij en Veiligheid om bij Oud en Nieuw speciale vuurwerkshows te organiseren, vindt in Overijssel geen gehoor.
Ook elders in het land is er nauwelijks animo voor een centrale vuurwerkshows. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat maar zeven gemeenten een vuurwerkevenement gepland hebben. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar.
De Stichting Maatschappij en Veiligheid, waar Pieter van Vollenhoven voorzitter is, denkt dat professionele vuurwerkshows, in combinatie met vuurwerkvrije zones, voor minder schade en slachtoffers zullen zorgen bij Oud en Nieuw.
Van de 273 gemeenten die antwoord gaven op vragen van de NOS zeggen alleen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Hilversum en Zoetermeer zelf een vuurwerkshow te organiseren.
Vuurwerkvrije zones
Het enthousiasme voor vuurwerkvrije zones is groter, maar ook niet meer dan vorig jaar. Eén op de vijf gemeenten stelt vuurwerkvrije zones in rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen, kinderboerderijen of winkelcentra.
Beperkt vuurwerk afsteken
Vuurwerk mag maar beperkt worden afgestoken; tussen 18.00 en 02.00 uur. De gemeente Zwolle zegt echter dat mensen de meeste overlast juist ervaren op tijdstippen dat het afsteken van vuurwerk niet is toegestaan. Zwolle verwacht dan ook dat het verkorten van de tijdsperiode slechts beperkt effect heeft op de overlast die mensen ervaren.
Totaal verbod
Vijftien gemeenten zien het liefst dat er een totaal verbod komt op consumentenvuurwerk, maar ze beseffen dat zoiets alleen landelijk geregeld kan worden. Waarnemend burgemeester Annelies van der Kolk van de gemeente Twenterand ook.
Van der Kolk is van mening dat een totaal verbod niet rücksichtslos kan worden doorgevoerd. In een reactie zegt de gemeente: Gezien de vuurwerk-cultuur in Nederland en de belangen van ondernemers zal dit moeten worden doorgevoerd middels een overgangsperiode waarin de verkoop wordt afgebouwd. De wijze waarop dit zou moeten gebeuren is natuurlijk vraag twee.
Inspraak inwoners
Sommige gemeenten betrekken de inwoners actief bij het vuurwerkbeleid. Dat doen onder meer Enschede, Bloemendaal en Brummen.
Enschede haalde via een zogeheten stadsdialoog 34 ideeën op. Drie daarvan worden met behulp van subsidies uitgewerkt.
Zo moeten jongeren op scholen en verenigingen betere voorlichting krijgen. Op een aantal plekken mogen bewoners met bordjes voor hun raam of deur zelf vuurwerkvrije zones instellen. Ook komt er een stadscampagne 'Enschede viert Oud en Nieuw'.
Lees meer: