nieuws

Irritatie bij bewoners gasgebied Eesveen: "We zijn nauwelijks ingelicht"

De opkomst was groot in het dorpshuis van Wilhelminaoord. Omwonenden van het gasveld in Eesveen kregen de ruimte om hun zorgen te uiten over gaswinningsplan van gasbedrijf Vermilion. Maar de zorgen bij de bezoekers zijn groot.Â
Het Canadese gasbedrijf Vermilion haalt sinds 2013 gas naar boven in het gebied rondom Eesveen. Nu de gasbel in het eerste veld leeg raakt willen ze de productie verplaatsen naar enkele kilometers verderop. Daar zit naar schatting ruim tien keer zoveel gas in de grond. 

Bevingskans

Maar dat stuit omwonenden tegen de borst. Hoewel het gebied dunbevolkt is, staan er veel oude boerderijen. "We hebben geen idee wat ons te wachten staat", zegt Jeanette van der Velde. "We horen dat er een bevingskans is van 42%, dat vind ik nogal wat. We kennen de verhalen uit Groningen, daar zitten we hier natuurlijk niet op te wachten."

Minimale informatievoorziening

Andere bewoners van het gebied sluiten zich bij haar aan. Bovendien ergeren ze zich aan de minimale informatievoorziening vanuit het ministerie van Economische Zaken en Vermilion. Sommigen waren pas een dag van tevoren op de hoogte van de bijeenkomst.
"Waardeloos, we hebben nooit een uitnodiging gehad en ook hier word ik niet veel wijzer", zegt een bezoeker. "Ik heb nog steeds geen idee bij wie ik moet zijn als ik schade heb aan mijn woning."

Groningse toestanden

Volgens Fokke Jansma van Vermilion is er geen reden om te vrezen voor Groningse toestanden. "We hebben uitgebreide metingen gedaan en daaruit blijkt dat de kans op schade van woningen verwaarloosbaar is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.