Manifest boerderijenwereld: gebruik de boerderij!

Vanaf 2001 is het aantal actieve boerenbedrijven in Overijssel met bijna de helft afgenomen. Het einde van de krimp is nog niet in zicht.Â

Tot 2030 zal nog zeker eenderde van het aantal bedrijven wegens gebrek aan opvolging moeten sluiten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de leefbaarheid van het platteland, maar ook voor onze beleving ervan. Want het karakter van het platteland wordt voor een groot deel bepaald door de boerderijen. 

Bestemming of instemming

De stichting Agrarisch Erfgoed Nederland pleit in een manifest die ze gisteren presenteerde in Zutphen, onder meer voor versoepeling van de regelgeving rond hergebruik van boerenerven. Gert-Jan Hosppers, van de stichting Stad en Regio, vindt dat de overheid bij het vaststellen van bestemmingsplannen meer zou moeten inzetten om instemming dan om bestemming. 

Authentiek, uniek en bekend

Erven zouden langs de AUB-meetlat gelegd moeten worden: is een erf Authentiek, Uniek en Bekend in de regio, dan moet het worden behouden. Van andere boerderijen, vaak gebouwd na 1965, moet je serieus sloop overwegen. 

Erve Deperman in Reutum

Een voorbeeld van passend hergebruik is terug te vinden in Reutum. De familie Aarnink werd door een erfenis eigenaar van Erve Deperman. Joke Aarnink: "We wisten precies wat we er mee wilden. Een conferentieoord annex overnachtingsmogelijkheid". Na jaren van verbouwing en restauratie is dat in 2014 uiteindelijk gerealiseerd. Het was wel een zaak van lange adem, meent Aarnink.

Meer over dit onderwerp:
boeren landbouw herbestemming Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: