nieuws

'Politie Twente veel tijd kwijt aan weggelopen kinderen, dat moet anders'

Politie
Politie
In Twente wordt vijfhonderd keer per jaar een kind als vermist opgegeven. Hoewel de meesten snel worden teruggevonden,  levert het de politie veel werk op, schrijft de Twentsche Courant Tubantia.
Ongeveer de helft van de vermiste kinderen loopt weg uit een zorginstelling. Dat blijkt uit gegevens van de politie, die de krant heeft gekregen. 
De politie is per melding vier uur kwijt. 

In de huigdige werkwijze is de politie veel tijd kwijt aan kinderen die per jaar soms wel tientallen keren weglopen of niet terugkeren van verlof, maar in de regel minimaal gevaar lopen.
"Die tijd steken we dus liever in de vermissingen die de aandacht echt verdienen. Die waar risico’s en gevaar spelen. We hebben namelijk maar één belang, en dat is die van het kind", zegt  Miranda Baas, specialist vermissingen van de politie Oost-Nederland. 

Om een beter onderscheid te kunnen maken tussen notoire weglopers en risicovolle verdwijningen, vraagt Baas instellingen een vermissing pas door te geven wanneer de afwezigheid afwijkt van het normale patroon. 

Ook werkt de politie aan een andere manier van melden voor instellingen. Daarbij wordt niet elke afwezigheid als vermissing doorgegeven. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.