nieuws

Van wildernis tot kunst

Kunst van Ivo en Ludmilla
Kunst van Ivo en Ludmilla © RTV Oost
Ivo Kamphuis en Ludmilla van der Spoel, beide uit Enschede, exposeren voor het eerst samen! Waarom dat bijzonder is? Omdat ze allebei zowat hun leven lang al zoveel mogelijk in eenzaamheid in de wildernis vertoeven... Struinend, verlangend, dwalend én dat vervolgens in hun kunst verwerken.
Ludmilla (1968) maakt grote feeërieke keramische beelden waar mens en natuur in elkaar overgaan. In haar laatste werk zie je een vos die nieuw leven ingefluisterd krijgt door een mensvrouw. Vorig jaar nog, was ik in haar atelier, waar ze het beeld aan het bouwen was. Het is technisch ingewikkeld en tijdrovend om de grote keramieken veilig en heel in en uit de oven en geglazuurd te krijgen.
Ivo (1967) focust de laatste jaren steeds meer op zijn sculptuur-wezens en minder op zijn intense dikke olieverfschilderijen. Hij wandelt lange stukken, elke dag. Dat struinen, zoals hij het zelf noemt, is een eerste levensbehoefte. Hij maakt een nieuw soorten dieren, opgebouwd uit dat wat hij vindt en tegenkomt; bot, kies, schedel, graat en huid. Zijn wezens zijn vaak grappig, wonderlijk, maar vertellen soms ook direct het verhaal dat Ivo te vertellen heeft: de zinloosheid de wijze waarop mensen met de natuur kunnen omgaan. Het raakt hem.
Het allermooiste is dat Ludmilla en Ivo sinds een aantal jaren ook samen op pad gaan. Letterlijk en figuurlijk. Omdat ze nu ook hun leven delen. Hoe verrassend vanzelfsprekend kan het leven zijn.
En dus was het wachten op de eerste gezamenlijke expositie. Niet omdat dat moet als je samen door het leven stapt, maar omdat de basis en het gedachtegoed van hun beider werk zo ontzettend mooi op elkaar aansluit. Dat is nu te zien. In twee exposities nog wel. Onlangs startte een grote expositie van het ArtOverijssel Proof! Dat is een afsluitende tentoonstelling met 94 kunstenaars in de HeArtGallery in Hengelo. Want sinds 2011 presenteerde het project Artoverijssel.nl om de 2 jaar een nieuwe selectie Overijsselse kunstenaars op haar website, waarbij iedere lichting zelf weer kunstenaars nomineerde. Zo ontstond een rode draad van namen van kunstenaars. Uit diezelfde poule van kunstenaars koos de familie De Weerd een drietal, die nu samen de hal van het gemeentehuis mooier maken. In de serie De Keuze Van...., is echtpaar Gerrit en Ingrid benaderd door de gemeente. Gewoon, de keuze van inwoners voor inwoners. Het levert een mooi beeld op. Zij kozen het werk van Ludmilla en Ivo, zonder ook maar iets van te weten. I rest my case.
In de HeArtGallery brengt Ludmilla haar laatste keramiek, de vrouw en de vos, en hij is prachtig zie ik als de houten box opengaat! Dat geldt ook voor de imposante wandsculptuur van Ivo, een gekruisigde vos. Niet te missen: zondag in OverUIT de Kunst. En daarna hier terug te kijken. Beide tentoonstellingen te zien tot 10 december!  
Inga Tjapkes

OverUIT de Kunst zie je zondag om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. De uitzending kun je daarna hier terugkijken
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.