nieuws

OM eist werkstraf tegen Enschedeër die motoragent omver probeerde te rijden

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Tegen een 19-jarige Enschedeër, die vorig jaar oktober met een auto een motoragent probeerde omver te rijden, is vandaag in de rechtbank van Almelo een werkstraf van 150 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Hij had geen rijbewijs.
De 19-jarige Enschedeër wilde zijn 'rijvaardigheid' opbouwen door stiekem de auto van zijn moeder mee te nemen en een stukje te rijden. Dat was niet de beste beslissing van zijn leven. De rit in zijn woonplaats eindigde voor de strafrechter in Almelo. De man zou geprobeerd hebben om een motoragent die hem wilde aanhouden omver te rijden. 

'Raar verhaal'

Het verhaal van de 19-jarige is opmerkelijk. Voor de rechtbank vertelde de man dat hij de auto van zijn moeder meenam om te oefenen met autorijden, zo hoopte hij te besparen op de kosten van zijn rijlessen. Dat wilde hij zo veilig mogelijk doen aldus de man, maar dat ging goed mis. Zijn rijgedrag viel twee motoragenten op, hij reed slingerend en te hard door de stad en droeg geen gordel. 
De politiemensen wilden de automobilist aan de kant zetten, maar die had daar geen trek in. De autobestuurder  weigerde te stoppen en bleef met een snelheid van 35 kilometer per uur doorrijden. Vlakbij zijn huis stuurde hij plotseling naar links, waar een motoragent met sirene en zwaailichten rijdt. De motoragent kon een aanrijding op het laatste moment voorkomen.

Bestuurder was in paniek

 "Ik wilde de auto terugzetten bij mijn moeder", zei de man in de rechtszaal. "Ik was in paniek." Die paniek was niet alleen een angst voor de reactie thuis, maar ook angst voor een gewelddadige aanhouding. De 19-jarige ging er al vanuit dat hij meteen bij het uitstappen 'klappen' zou krijgen
In de wijk waar hij woonde zette hij de auto aan de kant en ging er rennend vandoor. Hij werd uiteindelijk toch aangehouden. 

Rijontzegging voor een jaar

Hij heeft inmiddels veertien rijlessen gehad en hoopt volgende maand af te kunnen rijden, maar als het aan de officier van justitie ligt komt het niet zover. Vanwege zijn gevaarlijke rijgedrag zou de rechtbank de man ook nog een rijontzegging van 1 jaar moeten opleggen. 
Over twee weken hoort de Enschedeër wat de rechtbank van de zaak vindt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.