nieuws

Vitens en bloembollensector werken samen voor duurzamere bollenteelt

Hoofdkantoor van Vitens in Zwolle
Hoofdkantoor van Vitens in Zwolle © RTV Oost / Rogier van den Berg
Waterleidingbedrijf Vitens en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) werken samen aan een pilot voor duurzamere bloembollenteelt in de gemeente Ommen. Vitens en de KAVB  verwachten dat bloembollen kunnen worden geteeld op locaties in de gemeente Ommen waar nu een verbod op sierteelt geldt.
In 2010 heeft de gemeente Ommen in het bestemmingsplan Buitengebied een verbod op sierteelt in grondwaterbeschermingsgebieden opgenomen. Door een uitspraak van de Raad van State uit 2016 moet de gemeente Ommen dit verbod opnieuw bekijken.
De gemeenteraad van Ommen heeft zich begin dit jaar uitgesproken voor behoud van het verbod, maar heeft Vitens en de KAVB ook opgeroepen om te werken aan een samenwerking als alternatief voor het verbod. 

Wat levert die samenwerking op?

De verwachting van Vitens en de KAVB is dat samenwerken aan schone drinkwaterbronnen en het verduurzamen van de bloembollensector samen kunnen gaan.
Als alternatief voor het verbod hebben zij een plan uitgewerkt waarbij weer bloembollen mogen worden geteeld in grondwaterbeschermingsgebieden, terwijl de inzet van gewasbeschermingsmiddelen in een groter gebied, het zogeheten intrekgebied, wordt beperkt.

Grondwaterbronnen

Vergeleken met de huidige situatie krijgen bollentelers daarmee meer ruimte om te telen. Samenwerking levert voor de betrokkenen een win-win situatie op. "Om kraanwater van topkwaliteit te leveren, doen we er alles aan om onze grondwaterbronnen schoon te houden", zegt Marike Bonhof, directielid van Vitens.
"Wij maken ons hard voor een schone leefomgeving en verantwoord gebruik van onze grond. Dat doen we samen met gemeente Ommen en de KAVB."
Vitens en de KAVB hebben principeafspraken gemaakt over een pilot waarbij bollenteelt kan plaatsvinden in grondwaterbeschermingsgebieden.

Monitoren

De afspraak is om geen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken die gemakkelijk het grondwater bereiken. Deze middelen worden geregistreerd en tijdens de pilot worden de effecten op de grondwaterkwaliteit gemonitord. 

Hoe verder?
Voordat de pilot van start kan gaan, is het noodzakelijk dat de gemeenteraad van Ommen een besluit neemt over het bestemmingsplan Buitengebied. Het verbod op sierteelt in grondwaterbeschermingsgebieden dient zo te worden aangepast dat bollenteelt weer mogelijk wordt
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.