nieuws

Geen uitspraak in integriteitsklacht tegen Hengelose wethouder Elferink

CDA logo
CDA logo
Er komt geen uitspraak van de Integriteits- en Royementscommissie naar aanleiding van de integriteitsklacht die is ingediend tegen CDA-wethouder Marcel Elferink en voorzitter Maarten Westerduin. Dat heeft de commissie na een onderzoek besloten.Â
Volgens de commissie kunnen de klachten die zijn ingediend niet gezien worden als integriteitsmelding, maar zijn ze het gevolg van een langlopend conflict binnen de CDA-afdeling Hengelo.

Interne problemen

Het CDA kampt met grote, interne problemen. Fractievoorzitter Johan Harink vertrok na de ontdekking van tal van overtredingen op zijn erf in Oele. Ben van Veen werd uit de fractie gezet door een deel van de raadsleden. CDA-raadslid Inge Postma stapte uit eigen beweging op. Zij wilde dat Van Veen in de fractie bleef.
In haar verklaring nam ze afstand van de fractie en van de politiek van het CDA in Hengelo. Op dat moment was het bestuur van het CDA in Hengelo al onder curatele gesteld. CDA Overijssel stelde eind augustus twee commissarissen aan die het CDA in Hengelo moesten helpen om de rust terug te laten keren. 
Hengeloërs Gerard ter Ellen en Paul Hoogendoorn moesten het CDA Hengelo weer fit krijgen, ook met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Wat vindt het CDA hiervan?

In een reactie laat woordvoerder Danny de Vries van het CDA Hengelo en CDA Overijssel weten dat de zaak voor de partij nu is afgedaan. 
"Volgens de commissie kunnen de klachten niet als integriteitsmelding beschouwd worden. Ofwel: De commissie doet geen uitspraak omdat het simpelweg geen integriteitskwestie betreft. Zowel de voorzitter als de wethouder treffen geen blaam. Hun integriteit wordt niet in twijfel getrokken."
De Vries betoogt dat in het geval van Marcel Elferink dat eerder ook al door het provinciaal bestuur is geconcludeerd. "Daarmee is nog eens duidelijk bevestigd dat de wethouder geen enkele blaam treft."
Elferink zelf wil niet nader op de zaak ingaan. "Het is een bevestiging van wat ik al wist", zegt hij. "Het is eerder al door het provinciaal bestuur geconcludeerd. En nu dus door de landelijke commissie."
"Wij concentreren ons nu verder op het beter maken van de partij en richten ons in eerste instantie op de gemeenteraadsverkiezingen, de lijsttrekker, de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma", aldus De Vries in een reactie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.