nieuws

Zuiderzeehaven in Kampen: een 'revolutionair' en succesvol samenwerkingsverband

De gemeenten Kampen en Zwolle, de provincie Overijssel en drie bedrijven begonnen vijftien jaar geleden op een weiland langs de IJssel een samenwerkingsverband, dat uitmondde in een bedrijventerrein met elf bedrijven, vierhonderd arbeidsplaatsen en een mooie toekomst. Een succesverhaal dus.
"Het was vijftien jaar geleden een revolutionair samenwerkingsverband", vertelt wethouder Meijering van Kampen. "Drie overheden en drie bedrijven die dit gingen doen, uniek in Nederland. Tegelijkertijd was het voor Kampen het meest risicovolle project ooit aangegaan."
De verwachting was dat de deelnemers aan het eind van de rit een paar miljoen euro zouden verdelen. Dat is uiteindelijk een bedrag van twaalf miljoen euro geworden.

Water is sleutel tot succes

De sleutel van het succes is volgens directeur Middendorp van de Zuiderzeehaven de ligging geweest. Aan de IJssel, met veel kavels aan het water. "Daar was en is veel vraag naar. Je zag ook dat de meeste kavels binnen een paar jaar verkocht waren." 
Bedrijven als Wärtsilä, Hoeben Metalen, Salland Olie en Graansloot hebben zich op het terrein van vijftig hectare gevestigd. Bedrijven uit de regio zelf of met een binding met de regio. Twee kavels, samen ruim dertien hectare, zijn nog niet verkocht.

Investering

Kampen wil die kavels kopen en vervolgens zelf doorverkopen. De gemeente had het eerste recht en maakt daar gebruik van. Kampen gaat ervan uit dat het verkopen van de kavels geen probleem zal vormen.
De kavels kosten ruim tien miljoen euro. Meijering verwacht niet dat de gemeenteraad dwars gaat liggen. "De raad zal ook beseffen dat het een rendabele investering is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.