nieuws

Staphorst heeft zijn eigen Zwarte Piet: de stipwerkpiet

Sinterklaas arriveerde vanmiddag in Staphorst. De pieten waren gewoon zwart. Een piet was bijzonder. Dit was stipwerkpiet. Op het zwarte gelaat prijkten de streekeigen kleurrijke motieven van het Staphorster stipwerk.
De discussie over de kleur van de pieten ging dit jaar aan Staphorst voorbij. Werd er vorig jaar nog wel over gesproken, dit jaar kwam het onderwerp in het organiserende comité niet eens meer aan de orde.
Sinds een aantal jaren loopt er wel een streekeigen Zwarte Piet tijdens de intocht mee, gekleed in een pietenpak, gemaakt van authentieke Staphorster stoffen en met stipwerk op het zwarte gelaat. Deze knecht past bij Staphorst.

Geheel eigen streekpiet

Het is volgens het organiserende comité een knipoog naar het gekrakeel in den lande, maar het is vooral ook leuk om een geheel eigen piet te hebben.
Sinterklaas kwam in Staphorst aan op een ponywagen getrokken door shetlandpony’s. Samen met muziekvereniging Prinses Margriet maakte hij een tocht door het dorp om uit te komen bij de sporthal. Daar startte om 13.30 uur het grote kinderfeest.
De Sint kwam vanmiddag onder meer ook aan in Balkbrug en Kampen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.