nieuws

Kerstfanaat Gerard van Essen uit Raalte: 'Het is gewoon een ziekte'

Gerard van Essen uit Raalte is helemaal gek van Kerst: "Als ik doodga, mag de familie wel een grote container bij de deur zetten." In zijn huis kun je veel verzamelde en zelfgemaakte kerstbeelden vinden, maar ook duizenden kerstkaarten.Â
"Het is gewoon een ziekte", vertelt de Raaltenaar. "Deze hobby is volledig uit de hand gelopen, maar het is wel een heel dankbare hobby. Wanneer er iets kapot is aan een beeld dan kan ik het maken. En dat betekent veel voor mijn klanten."

Kerstkaarten

Van Essen heeft intussen duizenden beelden in zijn huis, maar ook duizenden kerstkaarten. "Ik heb ook een flinke verzameling oude kerstkaarten. Die ben ik gaan verzamelen, omdat ik mijn eigen verf maak. Om dan dat oude effect te creëren en te vergelijken, had ik oude kaarten nodig."

Ambacht

Het maken van kerstbeelden is een ambacht, volgens Van Essen. "Voor zover ik weet, ben ik de enige in Nederland die dit doet. De aanvragen voor restauraties komen uit het hele land. Het is dan ook jammer dat de jeugd er nog niet zo warm van wordt." 

Museum

De hobby van Gerard liep een aantal jaar geleden zo uit de hand, dat hij zelfs museum 'Het Drieluikje' in Heino opende. Door omstandigheden is dit museum niet meer en maakt en restaureert hij de beelden weer vanuit zijn huis. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.