nieuws

Vereniging Hendrick de Keyser opent eerste museum in Steenwijk

Vereniging Hendrick de Keyser opent zaterdag in Steenwijk haar eerste museum. De vereniging bestaat bijna honderd jaar, maar een museum had de vereniging nog niet.
Het museum komt in villa Rams Woerthe, die in 1899 gebouwd werd door miljonair Jan Hendrik Tromp Meesters. Het pand hoort bij de honderd mooiste gebouwen van Nederland en is nu bijna twee jaar in bezit van vereniging Hendrick de Keyser.

Jugendstil stijl

De binnenkant van het pand is voor een groot deel gerestaureerd in de oorspronkelijke staat. Ook zijn er meubels geplaatst die helemaal passen bij de kenmerkende Jugenstil stijl van het pand.
Normaal gesproken worden de panden van Hendrick de Keyser niet opengesteld, maar na restauratie verhuurd. Bij villa Rams Woerthe wordt die trend doorbroken. “En het wordt een bijzonder museum”, zegt initiatiefnemer Valentijn Carbo.

Woonhuisgevoel laten beleven

“Zo mogen de bezoekers overal aanzitten en zelfs op stoelen gaan zitten en lades openen van kasten. We willen zo de bezoekers het woonhuisgevoel van begin twintigste eeuw echt laten beleven.”

Of het bijzondere interieur met alle topstukken dan niet snel beschadigd wordt? “Zo’n woonhuis dwingt respect af, dus dat zal zo’n vaart niet lopen. Bovendien houden onze vrijwilligers ook nog een oogje in het zeil.”

Enkele honderden panden

Vereniging Hendrick de Keyser werd op 3 januari 1918 opgericht door enkele Amsterdammers die zich zorgen maakten over de sloop van veel historische panden in hun stad. Inmiddels heeft de vereniging enkele honderden panden in handen, verspreid over het hele land. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.