nieuws

'Verhalen op sterk water' in museum TwentseWelle

Het is een eerbetoon aan het abnormale. De collectie opgezette dieren met een afwijking van oud-dierenarts Toon Tankink uit Haaksbergen. Hij schonk zijn merkwaardige collectie aan museum TwentseWelle. En vandaag kwam de dierenarts zelf uitleg geven.
Zeker dertig mensen kwamen vanochtend af op de lezing van de oud-dierenarts. Op tafels in een zaal staan potten met de misvormde dieren. Zo is er een kalfje met twee koppen en een biggetje met zes poten te zien.

Taboesfeer

Tankink hoopt met zijn verzameling en de lezing het taboe rondom afwijkingen te doorbreken. "Vroeger was een dier met een afwijking een schande. Het werd gezien als een straf van God. Die taboesfeer is er eigenlijk nog steeds."
De oud-dierenarts vervolgt: "Als je tegenwoordig wordt geboren als albino in Afrika ben je er ook niet best af. Ik hoop dat deze collectie er een beetje aan bijdraagt om het taboe te doorbreken. Afwijkingen horen bij het leven."

Start van de verzameling

Tankink begon zo'n veertig jaar geleden met het verzamelen van dieren met een afwijking. "Ik kwam als dierenarts bij een boer die in de Bible Belt woonde. Een koe van hem had een kalfje met twee koppen gekregen."
Tankink vervolgt: "De boer was zwaar gelovig en zag het kalfje als een straf van God. Om praat te voorkomen binnen de gemeenschap, besloot ik het kalfje met de twee koppen mee te nemen. Dat was het begin van mijn verzameling."

Lezing

Na de lezing konden alle bezoekers de exemplaren rustig bekijken. "Je staat hier een beetje raar te kijken, want het is een gek beeld. Maar het is ontzettend interessant voor de toekomst. Heel leerzaam", vertelt een man.
Een andere bezoeker vond de lezing ook interessant. "Het is goed om je ervan bewust te zijn dat er zo nu en dan iets misgaat. Hierdoor creëer je een soort van nederigheid, omdat we niet alles in de hand hebben." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.