nieuws

Provincie pakt miljoenenschade door overbelading aan

Overijssel gaat de miljoenenschade die overbeladen vrachtwagens en landbouwvoertuigen jaarlijks aanrichten aanpakken. Wegbeheerders en weggebruikers hebben daarom, op initiatief van de provincie, de krachten gebundeld en een convenant ondertekend.
Te zwaar beladen vrachtwagens en landbouwvoertuigen zorgen jaarlijks voor zo'n 300 miljoen euro schade aan Nederlandse wegen, bruggen en viaducten. Dat blijkt een schatting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Die kosten nemen alleen maar toe, doordat de voertuigen groter worden, de infrastructuur verouderd en door de invloed van klimaatverandering. 

Junne

In Overijssel hebben de wegbeheerders en weggebruikers op initiatief van de provincie Overijssel de krachten gebundeld en een convenant ondertekend om overbelading aan te pakken. 
"En dat was hard nodig", zegt de Overijsselse Gedeputeerde Bert Boerman (ChristenUnie). Hij noemt een aantal voorbeelden. "Zo moest de brug over de stuw bij Junne worden afgesloten omdat de stuw door jarenlange overbelasting in zeer slechte staat is."
"En van verscheidene bruggen over het Twentekanaal moest de maximale belading omlaag omdat er te zware voertuigen overheen reden."

Aanbestedingen

Volgens Boerman zijn er twee kanten aan het verhaal. "Vervoerders zijn zich niet altijd bewust van de overbelading. Dus moeten we ze beter uitleggen dat het flinke schade kan veroorzaken."
"Daarnaast betekent zwaardere wagens, minder ritten. En dus denken veel vervoerders dat zware wagens economisch aantrekkelijk zijn. Maar onder de streep maakt het niks uit, want door het grotere brandstofverbruik en de zwaardere belasting van wielen en andere materieel kost het ze net zoveel." 
De betrokken partijen willen de komende twee jaar verschillende maatregelen nemen om te zwaar beladen voertuigen te voorkomen. Boerman: "Zo moeten gemeenten, provincies en waterschappen bij aanbestedingen eisen dat vervoerders niet met te zware voertuigen mogen werken. Dat moet contractueel worden vastgelegd."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.