nieuws

Sinterklaas bezoekt de kinderen in azc Schalkhaar

Sinterklaas heeft vanavond een bezoek gebracht aan het asielzoekerscentrum in Schalkhaar. Ruim zestig kinderen kregen daar een uur durende voorstelling te zien met clowns, circusacts en uiteindelijk een bezoek van de Sint.Â
Organisator Adrijan Rakic van het Wolkentheater gaat dit jaar langs twintig azc's met zijn voorstelling. "Ik ben daar meer dan twintig jaar geleden mee begonnen", vertelt Rakic. "Ik kwam toen zelf als vluchteling naar Nederland. Omdat er vaak zo'n droevige sfeer in het azc heerst ben ik met een groep kunstenaars uit Joegoslavië gestart met theater in de azc's." 

'Basis van gelukkig bestaan'

Volgens Rakic is het belangrijk dat de kinderen in de asielzoekerscentra een zorgeloze en feestelijke dag mogen ervaren. "Dat is de basis voor een gelukkig bestaan in de toekomst", zegt Rakic. 
De voorstelling Sinterfeest 2017 bevat mime-spel, circuselementen en uiteraard het bezoek van de Sint die een cadeautje voor iedereen meeneemt. Onder andere clown Arno Huibers speelt in de voorstelling mee. "We moeten er rekening mee houden dat er kinderen zijn die nog maar weinig Nederlands spreken", benadrukt Rakic. "Daarom is het mime-spel heel belangrijk."

Kinderen kennen Sinterklaas allemaal

De kinderen in Schalkhaar blijken vanavond allemaal te weten wie Sinterklaas is. Dat is volgens Rakic bij elk azc zo. "Dat is een wonder. De twee belangrijkste woorden die de kinderen meteen leren als ze in Nederland zijn is verblijfsvergunning en Sinterklaas. Het is iets van Nederland, van de Nederlandse cultuur, iets magisch. Dat willen ze zo graag zien en meemaken. Ze zien het op tv en horen het op school." 
"Dat Sinterklaas de kinderen die in het azc verblijven ook bezoekt en niet vergeet, dat is iets bijzonders. Dat ze morgen naar school gaan en kunnen vertellen wat ze van Sinterklaas hebben gekregen. Ze kunnen zeggen: 'Ik tel mee'. Dat is ontroerend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.