nieuws

Jongerenraad Staphorst overhandigt zakje cocaïne aan burgemeester

Burgemeester Segers van Staphorst kreeg vanavond een zakje cocaïne 'cadeau' van de jongerenraad in het dorp. De Jongerenraad Staphorst vindt dat de jeugd in de gemeente te veel drugs gebruikt en wilde met het zakje cocaïne hun verhaal kracht bijzetten.
Uit een online onderzoek van de Jongerenraad blijkt dat zo'n 15 procent van de jongeren in de gemeente af en toe drugs gebruikt. Vier procent doet dat wekelijks.

'Wordt te weinig aan gedaan'

De Jongerenraad heeft de uitkomsten van hun onderzoek vanavond aan de gemeenteraad gepresenteerd. "Het is vooral voor volwassenen schrikken", zegt voorzitter Klaas-Jan Boessenkool van de Jongerenraad. "We horen vaak verhalen van jongeren die werken in de horeca. Daar wordt geregeld gebruikt. Er wordt nu te weinig aan gedaan."
Ook de cocaïne die ze vanavond aan de burgemeester overhandigden is gevonden in een horecagelegenheid in de gemeente. "Het is duidelijk een niet toegestane hoeveelheid", zegt Boessenkool. "De burgemeester zorgt dat het bij de politie terecht komt."  

Focus ligt nu op alcoholmisbruik

Volgens de Jongerenraad ligt de focus van de gemeente nu vooral op het voorkomen van alcoholmisbruik onder jongeren. "Over de gevaren van drugs is nauwelijks voorlichting", stelt Boessenkool. "Wij willen dat er meer aandacht is voor voorlichting en preventie."
In januari gaat de gemeenteraad over het onderwerp debatteren. Burgemeester Segers is blij dat de jongeren het drugsgebruik willen aanpakken. "De cijfers uit hun onderzoek zijn hetzelfde als de GGD-cijfers", zegt Segers. "Het is zeker een aandachtspunt, ook al zijn de cijfers niet veel anders dan in vergelijkbare gemeenten." 

80% drinkt alcohol

Uit het onderzoek van de Jongerenraad blijkt ook dat er veel alcohol wordt genuttigd door de jeugd in Staphorst. Zo'n tachtig procent van de jongeren drinkt alcohol, 62 procent doet dat wekelijks.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.