nieuws

Horecaondernemers kunnen commissieverhoging Thuisbezorgd niet tegenhouden

Horeca afhankelijk van Thuisbezorgd voor bestellingen
Horeca afhankelijk van Thuisbezorgd voor bestellingen
De gesprekken tussen duizend horecaondernemers en Thuisbezorgd om een commissieverhoging tegen te houden zijn op niets uitgelopen. Restauranthouders probeerden op initiatief van de Enschedese horeca een verhoging van de commissie te voorkomen. Tevergeefs, zo meldt de NOS.
Thuisbezorgd krijgt voor elke bestelling die via de website wordt gedaan 12 procent commissie van het bedrag dat de restaurants met de klant afrekent. Thuisbezorgd heeft aangekondigd de commissie per 1 januari te verhogen naar 13 procent. Voor horecaondernemers gaat dat te ver. De bestelwebsite startte jaren geleden met 6 procent commissie .

Actie zonder resultaat

Het verzet dat in Enschede begon kreeg een serieuze omvang: ruim 950 restaurants sloten zich bij het initiatief aan. Horeca in Actie vroeg Thuisbezorgd de restauranthouders te zien als collectief, om zo een lagere commissie af te dwingen. Maar de actie blijft tot dusver zonder resultaat. "Ze willen geen water bij de wijn doen, ze weigeren ons als collectief te zien", zegt initiatiefnemer Sleman Mirza.

Thuisbezorgd heeft monopolie positie
Mirza, restauranthouder in Enschede, is teleurgesteld in de plannen van Thuisbezorgd. Hij is vooral bang dat de site zijn monopolie positie verder zal versterken. Zo denkt hij dat restauranthouders straks ook bij Thuisbezorgd de voorraad moeten inkopen.

"In onze gesprekken gaf Thuisbezorgd aan zelfs bezig te zijn om ook als leverancier op te treden", vertelt Mirza. "Wij hebben aangegeven dat we dit onacceptabel vinden en dat we ons als collectief hiertegen zullen verdedigen."

Niet op eigen site goedkoper
Wat Horeca in Actie ook tegen de borst stuit, is de zogeheten 'pariteit-clausule' die volgens Mirza plotseling in de vernieuwde voorwaarden van Thuisbezorgd opduikt. De clausule verbiedt restaurants op hun eigen website een lagere prijs voor maaltijden te hanteren dan via Thuisbezorgd.

Koninklijke Horeca Nederland vindt zo'n clausule zorgelijk. Voorzitter Robér Willemsen zegt met horecaondernemers te praten en binnenkort ook met Thuisbezorgd. "Daarnaast blijven we druk uitoefenen op de politiek, omdat andere Europese landen al wel een verbod op pariteitsclausules hebben. Waarom dan in Nederland niet?"

Eigen bestelsite
Het restaurant van Mirza zal vanaf januari rekening moeten houden met een commissie van 13 procent bij elke bestelling via Thuisbezorgd. Wel hoopt hij via een eigen platform, dat hij binnenkort lanceert, ook klanten te kunnen bedienen. "Dat wordt een website waar restauranthouders die zich daarbij aansluiten ook direct aandeelhouder worden. Zo'n constructie vind ik veel eerlijker."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.