nieuws

Vitens viert met ruim vijftig scholen in Overijssel de kraanwaterdag

Water uit de kraan lest de dorst
Water uit de kraan lest de dorst © MIXA
Waterbedrijf Vitens in Zwolle viert vandaag met 55 scholen in Overijssel de jaarlijkse kraanwaterbedrag. Doel is het drinken van kraanwater op school 'normaal' te maken. Het is gezond, duurzaam en lekker.
Uit onderzoek is gebleken dat 38 procent van de leerlingen meer water zou willen drinken op school. De helft van de ouders vinden dat scholen het drinken van kraanwater onvoldoende stimuleren.
Bijna alle ouders geven aan dat het belangrijk is dat er op school kraanwater beschikbaar is. Sommige ouders gaan daar ver in: 28% vindt dat het drinken van kraanwater op school verplicht zou moeten worden gesteld. 40% van de ouders is het daar niet mee eens. 1 op de 20 zou hun kind van school halen als kraanwater drinken verplicht werd gesteld.

Minder dan een glas water per dag op school

Van de ondervraagde kinderen geeft 15% aan dat ze nooit kraanwater drinken op school. Een kwart geeft daarnaast aan dat ze minder dan 1 glas per dag op school drinken. Voor het drinkwater zijn kinderen afhankelijk van een kraan in de klas (53%), van thuis (42%), of van een kraan bij de WC (41%). 
Van de kinderen die geen water drinken op school is de hoofdreden dat ze de kraan te vies vinden (14%) of omdat hun vriendjes dat niet cool vinden (10%). Bijna de helft van de kinderen zou het liefste in de klas kraanwater willen drinken en meer dan de helft wil graag een drinkfles op tafel zetten terwijl dat van de leraar of lerares niet mag.

Wekelijkse kraanwaterdag

De kraanwaterdag is onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ waarmee Vitens iedereen bewust maken van de waarde van kraanwater. Het drinken van water draagt bij aan een gezonde levensstijl. Het bevat belangrijke mineralen zoals calcium en heeft 0 calorieën. Het is minstens 400x minder belastend voor het milieu dan verpakte dranken. Ee´n suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot een gezondere leefstijl bij schoolkinderen. Met de invoering van een wekelijkse kraanwaterdag wordt kraanwater de standaard op school.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.