nieuws

Gek van Geluk

Gek van Geluk
Gek van Geluk
Deze week gaat 'ie in première, de spiksplinternieuwe feelgood-movie Gek van Geluk, van onze Johan Nijenhuis (Markelo, 1968). Johan is inmiddels één van Nederland's succesvolste regisseurs en filmproducenten. Ooit begon hij met zijn vlieguren bij het pas gestarte Goede Tijden, Slechte Tijden en al snel begon hij ook aan films. Hij maakte Van Jonge Leu en Oale groond en het mooie is dat Johan's roots altijd weer boven komen drijven.
In deze film, Gek van Geluk, vroeg Johan bijvoorbeeld een zestal Overijsselse acteurs; Magda Nij Bijvank, als pontvrouw Ria. Toegegeven, met nauwelijks tekst, maar Magda weet precies de juiste kreten aan een scene toe te voegen. Of Ilse Warringa, geboren in Dalfsen als bakkersvrouw in het plattelandsdorpje. Mooi plat kuiern. En dat kunnen Laus Steenbeeke (Groote Markt 30, Oh Mijn Hemel...) en Marietje Noordkamp (Minie Wildspieker, Van Jonge Leu) ook als de besten. Marietje verschijnt dan ook met regelmaat in het dorp en op de pont van pontvrouw Ria. Loes Haverkort (Wierden, bekend van Soldaat van Oranje, Celblok H, De Vlucht) speelt een verleidster, en rijdt daarmee volop in de wielen van hoofdpersoon Lena. Lena wordt gespeeld door cabaretière en komiek Plien van Bennekom. Wat een frisheid en lach. Lena schrijft liefdesliedjes voor haar beste vriendin, een bekende zangeres, maar ze is opgedroogd. De inspiratie wil niet meer komen. Daar verzint haar vriendin dus wat op en ze vraagt een werkloze wannabe acteur om wat liefde in Lena's leven te brengen. 
Uiteindelijk heeft Johan Nijenhuis er natuurlijk een heerlijk romantisch kerstverhaal van gemaakt. Volop drama, hilarische voorvallen, en een geheim en een onverwachte wending. Niet alleen voor Plien, maar ook voor Magda is het de eerste keer. Plien in een hoofdrol en Magda überhaupt op het Grote Witte Doek. Voor Johan geldt dat allemaal niet, hij heeft al veel prijzen in de kast staan, maar er zit wel iets moois nieuws aan te komen: de Twentse film De Beentjes van St. Hildegard. Geschreven door Herman Finkers, gebaseerd op een bestaand verhaal, en Nederlands ondertiteld. Hoe mooi wil je het hebben. Zondag, in OverUIT de Kunst. En omdat ik met duizendpoot Magda Nij Bijvank nog lang niet uitgesproken ben, komen we volgende week, 10 december bij haar terug. Over de Memoires van een Maagd, de Dienst voor gelovigen en Ongelovigen en haar theater'kunde'.
Maar eerst: Johan Nijenhuis' Gek van Geluk in OverUIT de Kunst, zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.
Inga Tjapkes

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.