Twentse robots zijn klaar om in Canada de strijd aan te gaan op RoboCup 2018

Het RoboTeam Twente maakt zich op voor deelname aan de RoboCup in het Canadese Montreal in 2018.

Dit jaar debuteerde een team van de Universiteit Twente op de RoboCup. Dat werd gehouden in Nagoya in Japan. Het team eindigde als vierde in een poule van vijf. De Twentse robots speelden twee keer gelijk en verloren twee wedstrijden.

Het tweede team dat dit jaar naar Canada gaat hoopt natuurlijk de prestaties van het eerste team te overtreffen. Jeroen Weener is teamleider van het Twentse RoboTeam. Hij gaat ervan uit dat dit gaat lukken.

Betere voetballers

"Het eerste team heeft er vorig jaar voor gezorgd dat de robots er zijn en dat ze werken." Jeroens team heeft de robots verbeterd. Ten opzichte van vorig jaar denkt hij dat de robots vaker voor de goal komen, beter voetballen en meer doelpunten maken.

Uiterlijk lijken de Twentse robots niet op voetballers. De 'spelers' van het Twentse team zijn kleine rijdende wagentjes. "Ze hebben omni-wielen. Dat wil zeggen dat er wieltjes in de wielen zitten, waardoor de robot elke richting op kan rijden, zonder te hoeven draaien."

Kunstmatige intelligentie

Eenmaal op het veld worden de robots niet bestuurd. Het team kijkt vanaf de zijlijn toe hoe de robots zelf voetballen. "Dat is mogelijk door kunstmatige intelligentie", legt Jeroen uit. 

Montreal, Canada

Op het toernooi in Canada spelen wel robots die lijken op mensen, maar deze spelen in een andere competitie. "Wij spelen in de small league. We zijn niet bezig om de robots als mensen te laten bewegen", vertelt Jeroen.

Het Roboteam Twente bestaat uit vijftien man. Ze 'offeren' een jaar van hun studie op om aan het project te kunnen werken. Het team krijgt ondersteuning van de Universiteit Twente. "De universiteit vindt het mooi om innovaties te ondersteunen. Robotvoetbal klink misschien niet zo innovatief, maar de oplossingen die wij bedenken zijn breed inzetbaar."

Presentatie spelers

Volgende week, woensdag 6 december, presenteert het team de robots waarmee ze gaan deelnemen. Op die presentatie onthult het team de laatste technische hoogstandjes die aan de robots zijn toegevoegd. Het toernooi in Montreal is volgend jaar in juni.

Meer over dit onderwerp:
Verhalen
Deel dit artikel: