nieuws

D66: 'Hardenberg moet nieuwjaarsvegen stimuleren zoals Dalfsen dat doet'

Afgestoken vuurwerkpotten en andere rommel op straat.
Afgestoken vuurwerkpotten en andere rommel op straat.
Samen met de buurt op nieuwjaarsdag de rommel op straat op ruimen. Nieuwjaarsvegen wordt dat genoemd. Er zijn plekken in Overijssel waar op de eerste dag van het nieuwe jaar fanatiek wordt geveegd. In Dalfsen bijvoorbeeld. D66 in Hardenberg wil dat de inwoners dit voorbeeld volgen.
Nieuwjaarsvegen moet een nieuwe traditie worden, vindt D66-fractievoorzitter Jacco Rodermond. "Vuurwerk afsteken is een oude traditie, maar door hoort wel iets bij", legt hij uit. "Het opruimen van het afval."

Nieuwe traditie

Dat gebeurt nu onvoldoende, vindt Rodermond. Met als gevolg dat het afval soms weken rondslingert. Rodermond wil van het college van burgemeester en wethouders weten of dat bereid is om het nieuwjaarsvegen als mogelijk nieuwe traditie te stimuleren. 
Fractievoorzitter Jacco Rodermond: "Onze oproep is ook een signaal. Wij staan voor een schone en veilige leefomgeving. Wat je nu ziet is dat het vuurwerkafval soms weken blijft liggen of dat kinderen aan de haal gaan met niet ontploft vuurwerk."

Dalfsen het beste jongetje van de klas

Hardenberg kan een voorbeeld nemen aan de gemeente Dalfsen, zegt Rodermond. Daar hebben ze een aanpak die werkt.
Inwoners van Dalfsen kunnen hun vuurwerkafval op de eerste winkeldag van het nieuwe jaar inleveren bij alle vuurwerkverkopers in de gemeente. Ze krijgen 50 cent per volle boodschappentas. De gemeente Dalfsen zorgt ervoor dat het afval op een goede manier wordt verwerkt. "De vuurwerkverkopers dragen op deze manier hun steentje bij aan onze mooie, groene gemeente en inwoners verdienen er een zakcentje mee", zegt een woordvoerder van de gemeente Dalfsen. "Het grote voordeel van deze aanpak is dat de straten kort na Oud en Nieuw weer schoon zijn. Vorig jaar zijn meer dan 500 boodschappentassen ingeleverd." De verwachting is dat Dalfsen de aanpak rond de jaarwisseling opnieuw inzet.
Over de kosten van de Dalfser aanpak maakt Rodermond zich geen zorgen. "In Dalfsen werden 500 zakken met vuurwerkafval ingeleverd. Dat is omgerekend 250 euro. Daar vallen we geen buil aan."

Wiel niet opnieuw uitvinden

Gerrit Hartholt uit Dedemsvaart is groot voorstander van het nieuwjaarsvegen. Eerder deze maand, in een zogeheten oriënterende ronde van de gemeenteraad, wees hij de raadsleden op de succesvolle aanpak van Dalfsen. "Waarom het wiel uitvinden als het wiel al is uitgevonden door Dalfsen?"
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.