nieuws

Fokkers strijden om Europese titel voor hoenders op Oneto kleindierenshow

De Nederlandse kuifhoen, de Twentse hoen of de Noord-Hollandse hoen. Welk hoenderras gaat met de titel Europees kampioen naar huis? In Hangar 11 op Vliegveld Twente werden diverse soorten kippen vandaag van kam tot teen gekeurd.Â
De 64e Oneto internationale dierenshow begon vanmorgen al vroeg. Dit jaar is de show extra bijzonder: voor het eerst is het gelukt om alle Nederlandse hoenderrassen te presenteren. 

Keuring

Grote en kleine kammen, felle en fletse kleuren, dikke veren of dunne veren: de hoenderrassen worden kritisch bekeken door in totaal 75 keurmeesters. De hoenders van honderden fokkers werden beoordeeld op veel verschillende aspecten. Van de vorm van de veer en het postuur tot het gewicht en de kleur van de ogen.

Vogelgriep

Voor de fokkers is het ook een feestelijke editie dit jaar. Ten eerste omdat de internationale dierenshow gastheer is van het Europees Kampioenschap, maar ook omdat de show vorig jaar werd afgelast vanwege de vogelgriep. Hierdoor hebben veel hobbyfokkers vorig jaar nauwelijks mee kunnen doen aan shows. "Veel mensen vielen elkaar vandaag enthousiast in de armen", vertelt voorzitter van Oneto Edgar de Poel te Groen. 

Europees Kampioen

Hoofdjurylid Klaas van der Hoek heeft aardig wat veertjes gezien vandaag. Hij gaf uiteindelijk het doorslaggevende oordeel van de jury. De kraaikophen, kleurslag zwart, mag zich bij de hoenders Europees Kampioen noemen. Bij de dwerghoenders is dat het Noord-Hollands hoen. Dit ras komt maar in één enkele kleurslag voor, koekoek. 
De Oneto kleindiertentoonstelling wordt gehouden in Hangar 11, vliegveld Twenthe te Enschede. Dit weekend kunnen bezoekers alle hoenderrassen bekijken, maar er zijn ook konijnen, cavia's, sierduiven, parkieten, watervogels en nog veel meer dieren! De openingstijden zijn zaterdag van 09.00 uur tot 19.00 uur en zondag van 09.00 tot 16.00 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.