nieuws

Bewonersadvies Hoog Overijssel aan minister: "Stel opening Lelystad Airport uit!"

Inwoners van de provincies Overijssel, Friesland, Drenthe en Noord-Holland dragen minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur op Lelystad Airport later te openen dan de nu voorgestelde datum van 1 april 2019. Dat staat in hun gezamenlijk opgestelde advies, dat ze vandaag aan de minister hebben aangeboden.Â
De luchthaven mag volgens hen in elk geval niet open, voordat het ministerie de procedures op orde heeft. Het zogenoemde bewonersadvies is opgesteld op verzoek van de minister zelf. Die heeft Alexander ter Kuile van het Actiecomité Hoog Overijssel gevraagd deze opdracht uit te voeren.

Zorgvuldig en transparant

Omdat de minister eerder al heeft gezegd dat ze de procedures rond de realisering van Lelystad Airport vooral zorgvuldig en transparant te willen uitvoeren, verwacht Ter Kuile dat er serieus naar het bewonersadvies gekeken zal worden.

Voornaamste kritiekpunt

Het bewonersadvies is opgesteld nadat is onderzocht wat er in de procedures tot nu toe fout is gegaan. Het voornaamste kritiekpunt is dat Nederland op bestuursniveau niets heeft geregeld, als het gaat om het bouwen van een nieuw vliegveld.
Ter Kuile: "Het laatste vliegveld dat in Nederland is gebouwd, dateert van rond de Tweede Wereldoorlog. Daarna heeft ons land nooit meer met dergelijke vraagstukken te maken gehad. Nu blijken er dus geen regels te zijn over hoe dat dan zou moeten."

"Nederland loopt achter"

Ter Kuile was in zijn werkzame leven secretaris-generaal van de Wereld Luchtruim Organisatie, die vliegverkeer over de hele wereld monitort. Volgens hem loopt Nederland behoorlijk achter als het gaat om de regels voor het gebruik van het luchtruim. En waar er wel regels zijn, zijn die volgens hem sterk verouderd.

Eerst procedureregels opstellen

Het bewonersadvies dat is aangeboden schrijft dan ook dat de rijksoverheid eerst moet beginnen met het opstellen van procedureregels over de indeling van het luchtruim.
"Pas dan kunnen we het luchtruim herindelen en komt er ruimte om te bekijken hoe we een nieuw vliegveld in die regels zouden moeten inpassen. Alleen op die manier kan de minister een zorgvuldig en transparant proces leiden," aldus Ter Kuile.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.